iPhone 4 koster 1300 kroner

iPhone 4 koster 1300 kroner

Komponentene verdt en brøkdel av utsalgsprisen.

Delene som er brukt til å bygge iPhone 4, koster omtrent 1300 kroner. I Norge vil utsalgsprisen på samme iPhone 4-modell som denne beregningen er basert på, trolig koste rundt 6000 kroner.

iSuppli har demontert den nye iPhone 4 og tatt en nærmere kikk på de ulike delene Apple har brukt i telefonen. iSuppli er et selskap som driver forskning på elektronikkomponenter og teknologi.

Demonteringsanalysen iSuppli har gjennomført avslører at iPhone 4 inneholder deler fra Samsung, Texas Instruments, Broadcom og Intel, i tillegg til en rekke andre komponentprodusenter.

LES OGSÅ:

Opera Mini til iPhone nå

Skjermen er dyrest

LCD-skjermen er den dyreste enkeltkomponenten, og koster 190 kroner. Det er 15,2 prosent av totalkostnaden. Skjermen er 3,5 tommer med 960x630 piksler oppløsning, men den er ikke merket med produsent. iSuppli antar at det mest sannsynlig enten er LG Display eller Toshiba Mobile Display som har laget skjermen.

Den nest dyreste enkeltkomponenten er NAND-type flashminne, som i 16GB-versjonen av iPhone 4 koster 182 kroner, eller 14,4 prosent av totalkostnaden. NAND-minnet i telefonen iSuppli har demontert er levert av Samsung.

Deretter følger 4Gbit mobilt Double Data Rate (DDR) SDRAM minnekomponent, også levert av Samsung, til en pris på 88 kroner, 7,4 prosent av totalen.

LES OGSÅ:

Billige smarttelefoner kan hjelpe Android å konkurrere mot iPhone

Avansert design

- Med iPhone 4 når Apple nye høyder når det gjelder industridesign, elektronikkintegrasjon og brukergrensesnitt, sier sjefsanalytiker Kevin Keller hos iSuppli i en pressemelding.

- Av nesten 300 mobiltelefoner som iSuppli har demontert, er iPhone 4 den modellen som kommer nærmest å greie å integrere hele det trådløse grensesnittet – inkludert alle radiofrekvensmodulene (RF) – på en enkelt brikke, sier Keller.

- Dette øker plassbesparelsene i iPhone 4 ytterligere, og vitner om det avanserte nivået på Apples design, sier analytikeren.

LES OGSÅ:

Her er nye iPhone

Tjener penger

- Når det gjelder materialkostnaden for fjerde generasjons modell ligger den på tilsvarende nivå som for tidligere iPhone-telefoner. Dersom iPhone holder seg på dagens prisnivå, vil Apple kunne opprettholde den formidable profittmarginen som har gjort at selskapet har kunnet bygge opp en kolossal kontantbeholdning, kun forbigått av Microsoft, sier Keller.

iSuppli anslo materialkostnaden for 3GS i 2009 til å være 1150 kroner, 3G i 2008 kostet 1120 kroner, og den første iPhone i 2007 hadde en materialkostnad på 1470 kroner. (Alle tall er beregnet ut fra dagens dollarkurs.)

LES OGSÅ:

Rykter om norsk iPhone 4-lansering

Ikke bare materialer

iSuppli gjør det klart at demonteringsanalysen kun gjelder material- og komponentkostnader, og ikke inkluderer andre utgifter som produksjon, programvare, royalty- og lisensavgifter.

Det er rimelig å anta at disse kostnadene utgjør en betydelig del av hva Apple krever for en iPhone 4, som på Apple Store har en utsalgspris på 600 dollar (4050 kroner) for 16 GB-modellen.

Du kan lese hele demonteringsanalysen fra iSuppli her.

Les om:

Mobilitet