iPhone 5: - Mye er bedre

iPhone 5: - Mye er bedre

Britiske Macworld har dette førsteinntrykket av Apples nye mobil.

I går kveld lanserte Apple som ventet iPhone 5 og umiddelbart etterpå fikk journalistene som var tilstede på eventet, ta og føle på både den og de andre nye produktene.

Vi kan altså allerede nå svare på en del av spørsmålene du har rundt den nye telefonen.

Hvordan føles iPhone 5 å holde i hånden?

Ikke bare føles den betydelig lettere enn iPhone 4S, det er overraskende hvor lett og behagelig den er å holde i.

Apple hevder den er 20 prosent lettere enn iPhone 4S, og det føles også slik. Vi ble faktisk positivt overrasket. Vi følte alltid at iPhone 4/4S hadde en stor tung vekt på midten. Med iPhone 5 føles det ut som om vekten er mer jevnt fordelt.

Nye iPhone 5 er også utrolig tynn. Fordi den er tynnere, er det kortere vei for tommelen din å nå rundt iPhone 5, så den tynnere formfaktoren bidrar til at den er mer komfortabel å holde i.

Designen føles mindre kantete også - vi opplevde sidene til iPhone 4/4S som veldig skarpe og kantene. Denne gangen føles kantene smidigere ut, noe som skyldes den "komplekse og ambisiøse" produksjonsprosessen, som Apples sjefsdesigner Jony ive beskriver i den nye videoen om telefonen. Kantene kuttes med krystallinske diamanter.

Skjermen er større, er telefonen også det?

Ifølge Apple er telefonen litt lengre, men ikke noe bredere enn før. Alle funksjoner bør derfor være innen god rekkevidde for tommelen når du holder den i hånden. Vi ble positivt overrasket over dette da vi prøvde, vi tenkte ikke noe på at den var større. Det føltes helt naturlig, vi følte ikke at vi måtte strekke tommelen noe lengre for å nå ting.

Hvordan skiller iPhone 5 seg fra iPhone 4S?

I tillegg til den noe lengre, men tynnere kroppen, er det ikke mange store forskjeller. Den største er undersiden, hvor hodetelefonutgangen nå er flyttet, og der den nye Lightning-kontakten tar opp betydelig mindre plass enn den gamle dokk-kontakten. Høyttalerne er også litt større. Simkort-skuffen er mindre - Apple har byttet til nanosim for nye iPhone 5. Baksiden er nå nesten helt i aluminium i stedet for glass, så den føles mindre skadeutsatt.

Hvordan er skjermen?

Det var vanskelig å teste i et rom opplyst av et stort antall lysrør, men den virker å ha noe mindre tydelige reflekser enn den eldre modellen, og den beholder kontrasten bedre når du ser fra siden.

Er kameraet annerledes?

iPhone 5 kommer med nytt og bedre kamera som ifølge Apple byr på bedre kvalitet i dårlige lysforhold og bedre støyreduksjon på iSight-kameraet på baksiden. I tillegg har det fått et safir-deksel som skal beskytte objektivet og gjøer bildene skarpere og klarere. Til tross for lysforholdene så bildene ut til å være klarere enn samme bilder tatt med iPhone 4S - det så også ut til å være flere detaljer.

Fungerer Panorama-funksjonen?

Ideen er god, men vi opplevde problemer da vi skulle ta panoramabildet. Prosessen var ikke helt intuitiv. Jeg begynte med å holde telefonen i landskapsmodus, men ble fortalt at jeg måtte ta panoramaet i portrett. Dette for å fange opp mer fra topp til bunn. Sluttresultatet var imidlertid bra, om enn med noen forvrengninger. Vi får inntrykk av at dette skal være mer morsomt enn det er presist.

Hvordan er FaceTime-kameraet på forsiden?

I stedet for å befinne seg på venstre side, er frontkameraet nå plassert i midten. Det er usannsynlig at dette vil utgjøre en stor forskjell til hvor ansiktet ditt dukker opp på skjermen til personen i andre enden.

Hvordan er det å surfe med større skjerm?

Apple sa at den ekstra lange skjermen betydde at du kunne se mer av en nettside. Vi sjekket Apples iPhone 5-side på iPhone 5 og 4S og det var en forskjell med omtrent seks linjer med tekst.

Å scrolle opp og ned på en nettside er omtrent det samme, den eneste forskjellen er at scrollelinjen er lengre på iPhone 5. Det er også en fullskjerm-visning med overliggende navigasjons-knapper som skal gjøre det enkelt å bla mellom nettsider.

Er det noen forskjell på tastaturet?

I landskapsmodus er tastene litt bredere. I portrettmodus er layouten den samme. Vi opplevde ikke at det var noe lettere å skrive.

Hvordan er den nye Dock-tilkoblingen?

Den nye Dock-tilkiblingen er fremdeles en fast tilkobling som den gamle varianten, men hovedforskjellen er at det ikke spiller noen rolle hvilken vei du plugger i kontakten. Det ble spekulert i at den ville ha samme design som en mikrousb-plugg, men det har den ikke.

Hvor rask er iPhone 5?

Det var vanskelig å teste ytelsen til iPhone 5 i et rom fullspekket av WiFi- og 3G-enheter. Når det er sagt var telefonen kjapp og responsiv.

Les om: