Iphone - innovativ, men mangelfull

Iphone - innovativ, men mangelfull

TEST: Netcom skal selge iPhone i Norge. Første generasjons iPhone både imponerer og skuffer. På en gang.

Netcom har gjort avtale om å starte salg av iPhone i Norge. Her er litt om hva du kan vente deg.

Det har lenge versert rykter om at en av de store mobiloperatørene skulle starte salg av iPhone i Norge. Mange har ment at Telenor var selskapet som kom til å ende opp med Apples telefon, men så viser det seg at det er Netcom som til slutt bekrefter at de vil selge telefonen.

Det er ikke mye informasjon som er tilgjenglig i skrivende stund. Netcom vil ikke si hvilken versjon av telefonen det er de skal selge eller når salget begynner. Vi kan imidlertid spekulere med ganske stor grad av sikkerhet.

Versjon 1 eller 2

Den telefonen som i dag finnes på markedet er versjon 1 av iPhone. Denne har ikke støtte for 3G, noe som er en av de største ulempene sett med norske øyne. Det er også et faktum at den er på slutten av sin livssyklus. Apple selv har stoppet salget av den gjennom sine nettsider i USA og det sier vel det meste. Versjon 2 er svøpt i et teppe av hemmelighetskremmeri, men det er etter all sannsynlighet denne vi vil få se i Norge en gang etter at den er lansert i USA. Dette skjer 9. juni.

Vi vet altså ikke mye om denne telefonen. Men noe informasjon har kommet ut.

Vi vet er at den kommer til å bli mer bedriftsrettet enn den eksisterende versjonen. Dette betyr blant annet at den vil få støtte for ActiveSync mot bedrifters e-post basert på Exchange. Den vil også få mulighet for nedlasting og kjøp av programmer via iTunes. Alt annet om denne telefonen blir spekulasjoner.

Den tryggeste spekulasjonen er at den vil støtte 3G. Her har lekkasjene vært så mange at det bortimot kan regnes som bombesikkert. Om den vil få støtte for HSDPA er langt mer usikkert. Det spekuleres i om den kommer til å få integrert GPS-støtte.

Våre erfaringer

Vi har brukt iPhone i rundt seks måneder og her er en kort oppsummering av våre erfaringer. I og med at Norge ikke er blant landene som selger iPhone er man nødt til å importere den. Man må også «låse den opp». iPhone fungerer kun sammen med iTunes og når man har en telefon som er uautorisert må man være svært forsiktig med å oppgradere den underveis, ellers låser den seg.


iPhone er endelig på vei til Norge, men neppe i denne versjonen.


Er man litt dreven er det imidlertid ikke noe problem å vedlikeholde den rent versjonsmessig.

I og med at den ikke har 3G-støtte må du forholde deg til EDGE som raskeste databærer i mobilnettet. Dette er noe tregt, og vi savner virkelig 3G i forbindelse med blant annet håndtering av e-post og surfing på nettet. Den har imidlertid støtte for wlan og når du er koblet opp mot dette fungerer det meste glimrende.

Kameraet som er integrert er på 1,3 megapiksler og fungerer langt fra tilfredsstillende. Her er det bare å håpe på forbedringer underveis.

På musikksiden fungerer den helt identisk med iPod Touch og den har også direkte kjøp og nedlastingsmuligheter via iTunes. iTunes er som sagt helt sentral og det er via denne at du synkroniserer alt fra kontakter til avtaler og mediafiler. Vi skulle vel gjerne sett at den var noe mer fleksibel i sin støtte enn bare iTunes.

Dagens utgave av iPhone er ikke noe stort teknologisk vidunder. Det er bruksopplevelsen som gjør den dramatisk forskjellig. Brukergrensesnittet som Apple tilbyr i denne telefonen er helt annerledes enn noe annet på markedet. Etter vår mening er det også det beste som finnes, uten sammenlikning. Dette er helt unikt og tilsvarende brukeropplevelse er det ingen andre som kan tilby i dag.

All bruk er basert på fingerbevegelser. Flere andre produsenter har forsøkt, men foreløpig er det ingen som er i nærheten av det Apple har gjort med iPhone.

Nettleseren er med god margin den beste som er på markedet og sammen med håndtering av blant annet bilder er den virkelig unik. Dette støttes opp med en trykkfølsom skjerm på 3,5 tommer. iPhone har kun virtuelt tastatur og dette fungerer også langt bedre enn hos noen andre vi har sett til nå.

Stort sett er vi svært fornøyd med iPhone i versjon 1. Personlig har jeg ikke brukt en og samme telefon over så langt tid tidligere. Det er med stor spenning vi ser frem mot at Netcom starter salget i Norge og ikke minst gleder vi oss til å se hvordan nye iPhone vil se ut. Det er god grunn til å anta at den rent utseendemessig ikke endrer seg så veldig mye, men hva den vil by på av teknologi gir god grunn til å glede seg.

Vi må også regne med at programvaren får seg et kraftig løft, og bare det er å regne som en av de største hendelsene inne mobiltelefoni i 2008.

Hva prisen blir er sannsynligvis en av tingene det er grunn til å grue seg til. Vi gir den (under tvil) terningkast 5 fordi den, til tross for flere åpenbare svakheter, er så innovativ på en del områder.

iPhone versjon 1

Pris: 2.500 - 4.500 kroner på pcworld.rubrikk.no

Leverandør: Apple

Internett: www.apple.no

Pluss: Design, nettleser, et revolusjonerende brukergrensesnitt

Minus: Ikke 3g, ingen mms, dårlig kamera

Les om:

Mobilitet