Ja til Apples klokkediktatur

KONTROVERSIELT: Apple vil beholde kontrollen over designen på klokkeskjermen - hovedskjermbildet - på Apple Watch. (Foto: Apple)

Ja til Apples klokkediktatur

KOMMENTAR: Nytt ramaskrik. Apple vil ikke la tredjepartsutviklere tilby alternative klokkeskjermer til Apple Watch. Helt enig.

Ikke uventet har det blusset opp en het debatt etter at Apple la ut en presisering i sine regler for tredjepartsutviklere om at Apple ikke vil slippe gjennom apper som viser tiden på Apple Watch-skjermen.

Noen sier de ler seg skakke, andre beskylder Apple for misbruk av markedsmakt, atter andre sier dette er nok en grunn til å holde seg unna Apple-produkter.

Ingen overraskelse

Apple har for så vidt praktisert denne regelen en stund allerede, så presiseringen burde ikke komme som noen overraskelse.

Det er sannsynligvis flere grunner til at Apple vil beholde eneretten til Apple Watch-apper som viser tiden.

Hovedskjermbilde

Dette er apper som viser hvor mye klokka er, og det er jo naturlig at dette er et slags hovedskjermbilde på smarturet, altså det som er der som standard klokkeskjerm når uret er i på-modus.

Når man kjøper en Apple Watch, følger det med et titalls klokkeskjerm-apper som alle er designet av Apple – eller under overoppsyn av Apple, hva vet vi?

Brukeren kan selv gjøre en del endringer i innstillingene til disse klokkeskjermene, men de kan ikke bytte dem ut med alternative klokkeskjermer fra tredjepartsfirmaer.

Designuttrykket

Sett fra Apples side er nok disse klokkeskjermene en vesentlig del av designuttrykket på Apple Watch.

Apple er kjent for sin etter hvert stadig mer minimalistiske design både på maskinvareprodukter og på brukergrensesnittet i operativsystemet så vel som i sine egne programmer for både Mac, Iphone og Ipad.

På en så liten enhet som Apple Watch er det naturlig at klokkeskjermbildet er en særdeles viktig del av designen. Apple slipper jo til tredjepartsprodusenter til å lage alternative armbånd til smarturet, og hvis tredjeparter også skulle få endre klokkeskjermbildet, blir det ikke mye igjen av Apple Watch-uttrykket.

Jeg tipper dette er hovedgrunnen til Apples motvilje mot å la andre få designe «åpningsskjermen» på Apple Watch.

Økt strømforbruk?

Det kan godt hende at det ligger andre hensyn til grunn også. For eksempel noe så trivielt som hensynet til strømforbruket, som er et kontroversielt tema i seg selv.

Apple bruker OLED-skjermteknologi på Apple Watch. Dette innebærer at piksler som skal vises i sort, ikke trenger strøm. Klokkeskjermene som følger med, har mye sort i seg, og bruker dermed lite strøm.

Hvis disse skulle skiftes ut med tredjeparts-klokkeskjermer der designerne ikke har tatt hensyn til akkurat denne delen av strømforbruket til Apple Watch, kan det være med på å skape inntrykk av at Apples smartur har dårligere batteritid enn det Apple selv hevder.

Som den kjente bloggeren John Gruber påpekte allerede for 10 dager siden, er mange av klokkeskjermene som Android-smarturbrukere kan skaffe seg via Google Play, fulle av 3D-effekter, skyggeeffekter, fargerike teksturer og bling-effekter som ikke passer til Apples designfilosofi i det hele tatt.

Gruber nevner den gamle kjenningen Kai’s Power Tools, et sett populære innstikksmoduler for Photoshop og Corel Photo-Paint fra 1992 som gjorde det lett å lage de utroligste designpåfunn på pc. Apple vil neppe ha Apple Watch-klokkeskjermer som ser ut som de er inspirert av Kai anno 1992. Det vil ikke jeg heller.

Og som sagt – slike påfunn kan også ha dårlig effekt på strømforbruket.

Noen vil kanskje innvende at også en del Android-smartur bruker OLED-skjerm med mindre strømforbruk for sorte piksler, uten at Google har lagt noen begrensninger i forhold til akkurat dét. Helt greit – dette er jo Googles valg, akkurat som Apple står fritt til å velge en annen linje.

Fra streng til mildere

I et historisk lys er det verdt å merke seg at Apple også tidligere har gått ut med veldig strenge retningslinjer til å begynne med, for så å myke dem opp etter hvert. Det var først i 2010, tre år etter at Iphone kom på markedet, at Apple åpnet opp for alternative bakgrunnsskjermbilder på sine iOS-enheter.

Det kan godt hende at det vil skje også når det gjelder forbudet mot tredjeparts-klokkeskjermer. For det er nok spesielt nå til å begynne med at det er viktig for Apple å sikre at markedet danner seg et bilde av hva Apple Watch er som er i overensstemmelse med hva Apple ønsker.

For øvrig har Apple ennå ikke kommet opp med de fullstendige retningslinjene for tredjepartsutviklere til Apple Watch. Her kan det komme nye signaler både under Apples store utviklerkonferanse i juni og til høsten.

Ja til klokkediktaturet

Klokkeskjermen er kanskje det mest sentrale designelementet som Apple har gitt Apple Watch. Da er Apple etter min mening i sin fulle rett til å beskytte dette elementet.

Til tross for dette kommer tredjepartsutviklere til å kose seg med å lage tusenvis av apper for Apple Watch. Men hovedskjermbildet får kundene godta at Apple designer selv.

Hvis man ikke godtar dette premisset, er det mer enn nok av andre smartklokker å velge blant på markedet, både for utviklere og smarturkjøpere.

Mobilitet