Kamp om Iphone-hack

Kamp om Iphone-hack

Nå når tidenes mest omtalte telefon endelig er i salg blir neste punkt på programmet å hacke den.

Når du kjøper en mobiltelefon er den gjerne låst mot operatøren du har kjøpt telefonen fra. Heldigvis finnes det en rekke firmaer som låser opp operatørsperrer, slik at du både kan få en billig telefon og bruke den slik du har lyst.

LES OGSÅ: Gullgruve for AT&T

Grunnen til slike låste telefoner er vanligvis at teleselskapene skal kunne tjene inn pengene det kostet dem å selge deg telefonen ekstra billig.

Når AT&T selger en Iphone er det en låst versjon kundene får utlevert til tross for at AT&T ikke subsidierer telefonene, men kun ønsker å låse dem til en kontrakt på to år.

Kundene må altså betale full pris for selve telefonen, noe som betyr enten 499 dollar for en telefon med fire gigabyte, eller 599 dollar for en med åtte gigabyte lagringsplass. På toppen av det kommer altså et abonnement på alt fra 60 til 100 dollar per måned.

Ved å låse opp Iphone vil det teoretisk sett bli mulig å bruke telefonen i andre GSM og EDGE-nettverk enn AT&Ts mobilnett. Det vil i så fall være gode nyheter for kunder som allerede er bundet til kontrakter med andre operatører og som ønsker seg en Iphone, eller for mobilbrukere utenfor USA som ikke orker å vente til telefonen kommer i salg der.

Nærmer seg en løsning

Ifølge flere nettsteder, blant annet Hackint0sh og Iphone Dev Wiki, jobbes det nå hardt med å knekke operatørlåsen i Iphone. De første meldingene fra hackerne tyder på at de allerede nærmer seg en løsning.

I likhet med andre GSM-telefoner benytter Iphone seg av et SIM-kort, som kan byttes ut med SIM-kort fra andre operatører. At telefonen benytter seg av et slik kort er en god nyhet for hackerne, ettersom det betyr at operatørsperren ligger i programvare i selve telefonen, noe som pleier å være fullt mulig å knekke.

Enn så lenge kommer det opp en melding som sier at telefonen kun kan brukes med godkjente SIM-kort, når en prøver å bytte til kort fra andre operatører.

Aktiver eller dø

For å låse opp Iphone må hackerne også klare å omgå aktiveringsprosessen i telefonen. Nye Iphone-kunder må nemlig aktivere telefonen ved hjelp av nyeste Itunes, som kom i tide til lanseringen på fredag, før de kan ta i bruk telefonen. Uten aktivering fungerer ingen av telefonens funksjoner, som kamera, mp3-spiller og så videre.

Hvis hackere klarere å omgå aktiveringsprosessen blir neste steg å låse opp selve SIM-kortet.

Ifølge nettsidene som følger prosessen med å knekke låsen i Iphone, kan det skje allerede i løpet av et par dager. Hackerne har nemlig gjort store fremskritt allerede, og har blant annet funnet frem til en rekke viktige systemfiler og flere innebygde passord, ifølge Iphone Dev Wiki.

LES OGSÅ: 15 ting jeg ikke liker med iPhone

Les om:

Mobilitet