Killswitch i Android

Killswitch i Android

Google forbeholder seg retten til å fjerne programmer fra din Android-enhet, uten at du selv har noe du skulle ha sagt.

Opphisselsen var stor da iPhone-brukerne oppdaget at Apple har lagt inn en såkalt "killswitch" på telefonene deres. En " killswitch" er en slags bakdør som lar produsenten slå av og avinstallere programmer på enheten, uten at brukeren har noe hun skulle ha sagt.

Vil brukerne av G1, den første mobilen med Googles operativsystem Android, reagere like kraftig på den samme funksjonen i deres mobiler?

I Android Market, som er Androids svar på Apples App Store, sine tjenestevilkår sier Google rett ut at de kan finne på å fjerne et program fra din mobiltelefon. "Google kan oppdage et produkt som krenker utvikler-distribusjonsavtalen [...] ved et slikt tilfelle forbeholder Google seg retten til å fjerne de applikasjonene fra din enhet etter eget forgodtbefinnende".

Google sier at hvis de fjerner en applikasjon vil de prøve å få pengene du har betalt for programmet tilbake fra utvikleren. Hvis de ikke klarer å få alle pengene tilbake vil de fordele de pengene de får på de som kjøpte programmet.

I en tid hvor mobiltelefonen blir mer og mer som en håndholdt datamaskin, både i kraft og i bruksområde, synes vi det er skummelt at de største aktørene bygger inn funksjonalitet som i praksis gir dem full kontroll over hva disse enhetene kan brukes til.

Hvordan ville folk reagert om Microsoft og Apple kunne avinstallere programmer på alle datamaskiner som kjører deres operativsystemer? Forhåpentligvis ville flere byttet til et fritt og åpent operativsystem som Linux. Hvorfor skal det være mer akseptabelt med mobile enheter?

Synes du det er greit at Google og Apple har makt til å fjerne programmer du har kjøpt til å bruke på en enhet du eier? Diskuter i kommentarfeltet under.

Les om:

Mobilitet