Kina lanserer satellittnavigasjon

Kina lanserer satellittnavigasjon

Ønsker uavhengighet av USAs GPS-nett, eget system kan også sende beskjeder.

På tirsdag kunngjorde Kina at landet har begynt å tilby satellittnavigasjon til brukere via egne satellitter. Til å begynne med dekker systemet bare Kina og noen av nabolandene, men innen 2020 skal systemet dekke hele kloden.

Systemet heter Beidou, som er navnet på stjernebildet vi kjenner som ”Store Bjørn”. Systemet opererer foreløpig på ti satellitter, men ytterligere seks skal aktiveres i løpet av 2012. Totalt vil systemet ha mer enn 30 satellitter i omløp når det er ferdig utbygd, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

I det russiske navigasjonssystemet Glonass, som ble ferdig for bare tre uker siden, brukes det til sammenligning 31 satellitter. 24 av satellittene er aktive til en hver tid for å gi global dekning, mens resten er backup.

Les saken her: Russlands GPS-konkurrent er klar

Kineserne ønsker uavhengighet fra GPS-nettet, da dette som kjent er et amerikansk system kontrollert av forsvarsdepartementet i USA.

Kina har behov for sitt eget satellittnavigasjonssystem for å sikre økonomisk vekst og utvikling, ifølge Ran Chengqui, talsmann for Beidou.

- Uten uavhengig kontroll over satellittnavigasjonssystemet, vil sikkerheten til Kinas økonomiske og sosiale utvikling mangle troverdig beskyttelse, sa Chengqui i en pressekunngjøring på tirsdag.

Beidou er kompatibelt med eksisterende satellittnavigasjonssystemer, og navigasjonstjenestene er gratis å bruke. Systemet har allerede vært i bruk hos diverse kinesiske virksomheter siden Beidou kom i drift på forsøksstadiet i 2000.

Sende og motta beskjeder

Tirsdagens kunngjøring inneholdt også en oppfordring til både kinesiske og utenlandske selskaper om å utvikle satelittnavigasjonsenheter designet for Beidou-systemet. Myndighetene har i den sammenheng publisert teknisk informasjon om systemet også på engelsk.

For øyeblikket opererer Beidou med nøyaktighet ned til 25 meter, men presisjonen vil øke til 10 meter innen utgangen av 2012. Systemet vil også la brukerne sende hverandre korte beskjeder, men tirsdagens kunngjøring inneholdt ingen detaljer om hvordan dette fungerer.

Les om:

Mobilitet