Klar med mobil Linux-plattform

Klar med mobil Linux-plattform

Linux-folket har valgt Gnome som utgangspunkt for en mobil programvareplattform, til forkleinelse for norske Trolltech.

Trolltech har foten langt inne i mobilbransjen, gjennom avtaler med storeselskaper som Motorola og Samsung. Det norske selskapet har allerede en plattform og et brukergrensesnitt for Linux-applikasjoner som er mye i bruk.

LES OGSÅ: Qtopia Greensuite for mobilutviklere

Likevel har Linux Phone Standards (LiPS) Forum utelatt det norske selskapet i sin spesifikasjon for Linux-programvare som ble offentliggjort mandag. Hensikten med spesifikasjonen er å stimulere til at flere uvikler applikasjoner for Linux-baserte mobiltelefoner.

Spesifikasjonen inkluderer en referansemodell. adressebok, tale-aktivator, api-er (programmeringsgrensesnitt) for tekst-skriving, samt brukergrensesnitt-tjenester slik som widget-sett. Specen ble lagt ut på LiPS' nettsider mandag.

LES OGSÅ: Spår gjennombrudd for mobil Linux

Problemet i markedet (for Linux-telefoner) så langt har vært at applikasjonsutviklere ikke har kunnet være sikre på at det de lager vil fungere på alle Linux-baserte telefoner, og det er dette denne specen skal rette på, tror Bill Weinberg, forretningsdirektør for LiPS Forum.

Velger Gnome

Lips har altså valgt Gnome GTK som vertktøysett for brukergrensesnitt. Det vil gi størst mulig bredde, tror Weinberg.

- Trolltech har gjort det bra på mobilområdet, men vi ser en trend mot Gnome, sier Weinberg.

Kanskje ikke så rart, siden selskapene bak LiPS Forum, derunder Purple Labs, Access Co. Ltd. og Open-Plug alle bygger på Gnome. Det neste settet av spesifikasjoner fra Lips vil omfatte funksjoner som direktemeldinger, og vil gi brukere eller operatører mulighet til å endre grensesnittet i telefonen.