Knallåpning for Palm Pre

Knallåpning for Palm Pre

Palm kan ha solgt hele 100 000 Pre den første helgen. Men suksessen avhenger av tredjepartsutviklerne.

Denne helgen sto amerikanske kunder i kø for å få kjøpt den nye smarttelefonen Palm Pre.

Enkelte steder ble telefonene utsolgt i løpet av helgen. Den amerikanske mobiloperatøren Sprint Nextel, som har en eksklusiv avtale på Pre ut 2009, går ikke ut med salgstall, men sier Palm Pre slår alle salgsrekorder for Sprint-enheter.

På bakgrunn av rapportene om lange køer og begrenset tilgjengelighet anslår Kevin Burden, analytiker i ABI Research, at salget endte på mellom 50 000 og 100 000 enheter i løpet av den første helgen.

- Hvem vet om de solgte 80 000 eller 100 000. Men det må være et sted mellom 50 000 og 100 000, sier han til amerikanske Computerworld.

Enheten koster 199 dollar, noe som forutsetter at kunden binder seg til operatøren i to år. Det er ennå uklart når telefonen kommer til Norge.

Avhengig av tredjepart

Ifølge Kevin Burden i ABI Research er Palms suksess til syvende og sist avhengig av selskapets evne til å få flere tredjepartsapplikasjoner inn i Palms applikasjonsbutikk App Catalog.

Ved lanseringen var kun et fåtall applikasjoner tilgjengelige, men ifølge Palm ble det likevel lastet ned 150 000 applikasjoner gjennom betaversjonen av App Catalog den første dagen Pre var tilgjengelig.

I dag annonserte Palm dag en rekke nye appliksjoner, som Ulocate, Flightview og Citysearch.

Til sammenlikning finnes det rundt 50 000 applikasjoner til Iphone og Ipod Touch på Apples App Store. Disse har til sammen blitt lastet ned mer enn 1 milliard ganger siden Apple lanserte sin App Store for et år siden. I dag annonserte Apple flere applikasjoner til den nye Iphone 3GS.

Samarbeid med Apple?

Noe som kom som en overraskelse for mange analytikere og Palm-brukere er at Pre er laget for å kunne synkroniseres mot Apples Itunes-musikkspiller.

Da denne funksjonaliteten ble annonsert i forrige uke var enkelte raskt ute med å kritisere produsenten, som de mente måtte ha hacket Apples programvare.

Ken Dulaney, analytiker i Gartner, mener imidlertid at selskapet samarbeider med Apple om denne funksjonaliteten – delvis fordi Palms styreleder Jon Rubinstein har bakgrunn i Apple og delvis fordi de ville fått mye kritikk dersom de forhindret synkronisering.

Les om:

Mobilitet