Koreansk mobil-forsprang

Koreansk mobil-forsprang

Sør-Koreas mobilprodusenter er klare med telefoner som kan laste ned data i en hastighet på 7,2 Mbps.

Samsung, LG og Pantech har denne måneden kommet med de første mobiltelefonene som er kompatible med HSDPA-nettverk (high speed downlink packet access) med en hastighet på 7,2 megabit per sekund (Mbps).

Norske Ice, lansert som mobilt bredbånd, lover til sammenligning hastighter opp mot 2 Mbps, men i reelle tester har hastightene vært maksimalt litt over 800 Kbps.

Den første generasjonen HSDPA-nettverk støttet hastigheter opp til 1,8 Mbps. Dette er doblet i annen generasjon, og nå tredje generasjon skal altså innebære hastighter helt oppe i 7,2 Mbps.

Hastigheten er riktignok en teoretisk maksgrense, som lite trolig vil oppnås i virkeligheten. Den illustrerer likevel at kapasiteten i de mobile nettene kan bli stor nok til i større grad å åpne for tjenester som krever mye båndbredde, som video og tv.

LES OGSÅ: - Telenor dikterer mobil-tv

Det skjer i Asia

I Sør-Korea er operatørene allerede i ferd med å oppgradere til de nye hastighetene. Singapores StarHub byttet til et 7,2 Mbps HSDPA-nettverk 4. august, mens nettverket Netvigator Everywhere i Hong Kong kom med denne hastigheten denne uka.

Alle de tre nylanserte sør-koreanske telefonene har glidelokk og kamera med oppløsning på 2 megapiksler. LG-SH150 og Pantech IM-U210 er priset til 500 000 won (ca. 3000 kroner), og Samsung SCH-W300 til 600 000 won (ca. 6600 kroner).

Les om:

Mobilitet