Krangler om mobilpenger

Krangler om mobilpenger

Kommunalminister Åslaug Haga vil bruke en milliard kroner på mobildekning. Nordisk Mobiltelefon mener halvparten er nok.

Statsråd Åslaug Haga er ikke fornøyd med mobildekningen i Norge, og har tidligere i sommer fristet med en milliard kroner til operatøren som kan sørge for 100 prosent dekning. Onsdag ettermiddag inviterte hun til høringsmøte med ledende representanter fra Telenor, Netcom, Network Norway og Nordisk Mobiltelefon, for å diskutere hvordan mobilnettet kan bedres.

- Vi er urolige for å bygge opp et digitalt klasseskille, åpnet Haga, og uttrykket bekymring for at spesielt ungdom ikke ville bli værene på steder hvor det verken er mobildekning eller bredbånd. Hun var derfor interessert i konstruktive innspill fra de inviterte aktørene.

Skiter i teknologien

Først ut var Telenor med dekningsdirektør Bjørn Amundsen, og leder for selskapets nordiske mobil- og fastnettvirksomhet, Morten Karlsen Sørby.

- Norge er et mareritt for mobiloperatører, slo Amundsen fast.

De to herrene hadde på forhånd regnet på hva som kan gjøres for en milliard. Utbygging ved 200 ”tettsteder” (områder med minst 25 hus), 2000 kilometer riksvei og tunneler ville koste rundt 895 millioner kroner, konkluderte Telenor.

Netcom, med August Baumann i spissen, var enige med Telenor i at det var naturlig for operatørene å ha et tett kundeforhold til spesifikke kommuner, slik at operatøren ble sikret kompensasjon for sine utgifter med utbygging. I bunn og grunn var landets to største aktører enige i det aller meste, bortsett fra hvem av dem som skulle få Hagas milliard.

- Kundene skiter i hvilken teknologi som benyttes så lenge det funker, slo Baumann fast.

Stjal showet

Mest offensiv var utvilsomt Nordisk Mobiltelefon, leverandøren av det mobile bredbåndstilbudet Ice. En særdeles talefør gründer Arnfinn Röste satset på å overraske kommunalministeren ved å gå rett på sak med oppsiktsvekkende lovnader.

GIKK HARDT UT: Matthias Peter og Arnfinn Röste fra Nordisk Mobiltelefon lovet full 3g-dekning for 500 millioner kroner.

- Får vi 500 millioner norske kroner vil vi få til 100 prosent ytelsesdekning. Vi behøver ikke å bygge masse nye master, fordi vår teknologi har en mye større rekkevidde enn dagens mobilnett, konkluderte Röste.

Også Norges-sjef Matthias Peter var på offensiven.

- Det blir feil å investere en milliard i gammel teknologi med begrenset rekkevidde når vi kan gjøre det moderne for 500 millioner, sa Peter.

Det bør riktig nok nevnes at Ice tidligere har vært for tøff i kjeften og havnet i trøbbel grunnet svakere dekning enn lovet.

LES OGSÅ: Dårlig dekning for ICE

Det ble litt småhissig ordveksling over bordet mellom Amundsen og Matthias Peter, før Haga stoppet det hele ved å utbryte lattermildt:

- Dette høres snart ut som en Holmgang-debatt. Totalt uten ledelse.

Frist ut september

Network Norways representant Geir Løvnes var på sin side opptatt av at dagens duopol ikke er bra for konkurransesituasjonen, og at staten burde gi tilskudd til en operatør etter anbudsprinsippet for å oppnå full dekning.

Til slutt fikk de oppmøtte frist ut september til å komme med en presis tilbakemelding på hvordan dette kan løses. Haga påpekte samtidig at det regjeringen vil foreta seg skal være både teknologi- og konkurransenøytralt.

Les om:

Mobilitet