Liten konkurranse på 4G

Liten konkurranse på 4G

Med åpningen av fjerde generasjons mobilnett har Netcom fått to års forsprang. Men konkurransen i 3G-nettet har knapt begynt.

Mens dagens 3G-nettverk gir en maksimal nedlastingshastighet på 3,6 eller 7,2 Mbps i Norge, vil du med den kommende 4G-teknologien, eller LTE (Long Term Evolution), kunne få nedlastingshastigheter på mellom 150 til 170 Mpbs.

Den faktiske hastigheten avhenger av antall samtidige brukere og avstanden til mobilmasten. Ifølge Netcom som i dag åpnet det de kaller verdens første 4G-nett, vil antagelig den faktiske hastigheten ligge på rundt 100 Mbps hvis man er alene i en 4G-celle, og ellers rundt 15-20 Mbps.

Også Telenor har konsesjon til å bygge ut LTE i Norge, men har ikke planer om å tilby LTE i Norge før i 2012. Det spekuleres i om en av årsakene til dette kan være at Telenor i motsetning til Netcom har et stort antall ADSL-abonnenter, og at 4G kan komme til å bli så raskt at mange vil velge å erstatte ADSL-abonnementet med 4G.

Dekning i distriktene

Samtidig fortsetter utviklingen i 3G-nettet. I høst begynte jobben med å tilrettelegge dagens 900 MHz GSM-bånd for bruk med 3G-teknologi (UMTS).

Dette frekvensområdet har større rekkevidde enn 2 100 MHz-båndet som brukes i dagens 3G-nett, og signalene trenger lettere gjennom vegger og andre hindringer. 3G i 900 MHz-båndet vil derfor egne seg bedre for innendørsbruk, og på grunn av den store rekkevidden vil det være enklere å oppnå skikkelig 3G-dekning også i distriktene.

I tillegg vil man også ta i bruk andre frekvensområder i forbindelse med utbyggingen av mobilt bredbånd. Tv- og mobilbransjen har lenge kjempet om frekvensområdene som blir ledige når det analoge bakkenettet slås av, men i september kunngjorde samferdselsdepartementet at frekvensområdene skal brukes til mobilt bredbånd.

De ledige frekvensområdene går fra 790 til 862 MHz, et frekvensområde som gjør det mulig med lang rekkevidde på radiosignalene. Frekvensområdene vil bli auksjonert ut i 2010, og bransjeforeningen IKT-Norge håper utbyggingen kan starte mellom 2010 og 2015 en gang.

Nye aktører

Ifølge en rapport fra Post- og teletilsynet vil antallet mobile bredbåndsabonnementer antagelig passere en halv million innen utgangen av 2009. I første halvdel i år ble det opprettet nærmere 120 000 nye bredbåndsabonnementer, sammenliknet med til sammen 100 000 nye abonnementer i andre halvdel av fjoråret.

Telenor er den desidert største tilbyderen, med 60,9 prosent av abonnentene. Deretter følger Netcom med 26,7 prosent og Ice med 8,4 prosent. Men en rekke andre aktører tilbyr nå mobilt bredbånd via mobilnettene til Telenor eller Netcom. I tillegg har Mobile Norway, som eies av Network Norway og Tele2, fått lisens til å bygge ut et 3G-nett i Norge.

En av de nye aktørene er Nextgentel, som til nå har vært mest kjent for rimelige ADSL-abonnement. Nå satser selskapet også på mobilt bredbånd via Netcoms nettverk - Teliasonera eier både Netcom og Nextgentel. Blant de mer utradisjonelle nykommerne finner vi flyselskapet Norwegian, som har lansert en kontantkortbasert mobilt bredbåndløsning. Konseptet er lave priser og ingen faste månedsavgifter, og at brukerne kan tjene seg opp poeng som senere kan brukes til å kjøpe billige flybilletter.

I høst oppsto "nye" Ventelo, bestående av Bredbåndsalliansen, Banetele og "gamle" Ventelo. Dette blir det tredje største teleselskapet i Norge, og de varsler om en knallhard satsing på mobiltelefoni fremover. De tilbyr også mobile bredbåndsløsninger til bedriftsmarkedet. Selskapet mangler imidlertid eget 3G-nett, og er derfor nødt til å leie kapasitet hos Telenor.

Les om:

Mobilitet