Lumia-designerne lytter – se video

Lumia-designerne lytter – se video

IFA / BERLIN: Brukernes ønsker og behov står øverst på dagsorden hos Lumia-designerne.

– Vi har stor oppmerksomhet på hva brukerne gjør med mobilene. Hvordan bruker kundene dem? Svaret er veldig viktig for designarbeidet under utviklingen av nye mobiler.

Dette sier Peter Griffith, sjefen for designteamet hos Microsoft Devices, i et intervju med PC World Norge/Computerworld på IFA 2014-messen i Berlin.

Nedenfor ser du en kort videosnutt fra intervjuet.

På IFA-messen lanserte Microsoft Devices flere nye smartmobiler. De kjennetegnes av slank, stilig design og ikke minst av en særegen fargebruk. (Se separat artikkel.)

Brukerønsker kontra visjoner

I et eksklusivt intervju med designsjefen hos Microsoft Devices ba vi Peter Griffith om en kommentar til et gammelt utsagn som nå avdøde Apple-sjef Steve Jobs i sin tid vakte oppmerksomhet for, om at Apple ikke spør kundene hva de ønsker seg, men gir dem produkter som de ennå ikke vet at de vil ha.

I klartekst betyr dette altså at Apple, i hvert fall tidligere, ikke brydde seg noe særlig om brukerundersøkelser, men la større vekt på visjoner og ideer hos selskapets nøkkelpersoner.

Microsoft Devices inntar et stikk motsatt standpunkt, om vi har tolket Griffith riktig:

– Hvordan bruker kundene mobilene? Svaret er veldig viktig for designarbeidet, understreker Griffith nok en gang.

Innenfra og utover

Et annet nøkkelpunkt for Griffiths ledelse av designteamet til Microsoft Devices, som er fordelt på tre arbeidsgrupper i Helsinki, London og Beijing, er at designerne må samarbeide tett med ingeniørene.

– Vi kan bare designe harmonisk når vi forstår innsiden av produktet, sier Griffith.

Han gir et eksempel med de små, symmetriske betjeningsknappene på kanten av Lumia-mobilene. – For å få dette bra må vi forstå designen av kretskortene inne i mobilen, sier Griffith.

VIDEO: Designsjef Peter Griffith forteller om utfordringene med å få farger til å matche mellom flere typer materiale. Videolengde: 1 min. 8 sek. (Vi beklager at lysforholdene under videoopptaket gir feilaktige farger i deler av opptaket.)

For sin egen del som sjef for designteamet legger han stor vekt på evnen til stadig å svitsje fra å se produktene i fugleperspektiv til å bry seg om de minste detaljer.

Må forstå materialene

Et siste punkt Griffith rakk å komme innom i vår korte samtale, var betydningen av at designerne virkelig forstår seg på materialene som brukes i mobiltelefonene.

Dette er ikke bare viktig for formgivningen, men faktisk også for fargebruken, som står sentralt i designarbeidet bak Lumia-produktene.

– De samme fargene, for eksempel vår sterke oransje farge, skal se likedan ut på baksiden av mobilen som på den trådløse ladestasjonen, selv om elementene er bygd i forskjellig materiale. Det får vi ikke til ved å male på billig plastikk, understreker Griffith.

Les om: