- Lurer mobilkundene

- Lurer mobilkundene

Den svenske Post- och telestyrelsen raser mot grådige mobilaktører. Men det er bedre i Norge, ifølge Willy Jensen.

Svenske Post- och telestyrelsen (PTS), som er svaret på Post- og teletilsynet her i Norge, har kommet med en knusende rapport om prisutviklingen på det svenske mobilmarkedet. Ifølge PTS lurer teleoperatørene kundene sine. Nedgang i minuttpriser kompenseres av andre tiltak som øker kostnadene, og kundene betaler like mye.

PTS har gjort beregninger som viser at de reelle prisene på bruk av mobiltelefon har gått ned kraftig i Sverige i årene 2003 til 2005, mens de har stått stille i de to påfølgende årene. Mobiloperatørene har senket minuttprisene, men har blant annet innført betaling per påbegynte minutt, i stedet for per sekund. I praksis betyr det at brukerne betaler like mye, mens de sitter med opplevelsen at det har blitt billigere.

Dette får PTS til å se rødt av sinne.

- Disse debiteringsintervallene er en metode for å ta betalt fra kundene uten at de skjønner det. Ved mange korte samtaler øker dette prisen reelt, sier Stefan Williamson i PTS til Computer Sweden.

Hvis man må betale per minutt betyr det at hvert påbegynte minutt koster fullpris, selv om man bare ringer ti sekunder. Hvis dette skjer ved hver eneste samtale, øker dette over et år inntektene til teleoperatørene betraktelig.

Skuffende

I Norge er situasjonen ikke lik. Ifølge Willy Jensen i Post- og teletilsynet har prisene i Norge falt reelt også de siste årene.

- En slik løsning har vi ikke i Norge. Det har gått pent og rolig nedover, og det er vi fornøyd med. Prisene i Norge er ikke så gærne, selv om vi selvfølgelig ønsker det gikk enda fortere, sier han til Computerworld.

Men Jensen ser farer. De norske aktørene har gått tilbake til minuttprisene når det gjelder internasjonal trafikk, etter at EU tvang frem en prisnedsettelse. Dette synes han er veldig galt.

- Det er en stor skuffelse at norske teleoperatører som Telenor og Netcom har innført minuttaksering, sier han.

Les rapporten på PTSs websider.

Les om:

Mobilitet