- Mediene er totalt ukritiske til Apple

- Mediene er totalt ukritiske til Apple

Nokia bommet og Sony Ericsson får det tøft, tror analytiker John Strand.

Rett over påske ble det kjent at Nokia skal si opp 4.000 ansatte, hvorav 950 i Danmark. Dette kommer i tillegg til at 3.000 Nokia-ansatte følger med operativsystemet Symbian over til Accenture.

Qt Development Frameworks, tidligere norske Trolltech som Nokia kjøpte i 2008, er allerede solgt til et finsk utviklerfirma. Nokia, verdens største produsent av mobiltelefoner – også smarttelefoner – skal snu skuta og produsere apparater med Microsofts Windows Phone.

- Krise for dansk teleindustri

Den danske teleanalytikeren John Strand, som ikke er kjent for å legge fingrene imellom, mener nedleggelsen av utviklingsavdelingen i København er nok et steg nærmere nedleggelse av dansk teleindustri. Både Ericsson og Motorola har avviklet større danske avdelinger.

- Nokias problemer starter med konkurransen fra Apple og Android, som relativt raskt oppnår markedsandeler i USA. Det er et marked Nokia aldri har hatt suksess i, noe som skyldes at de amerikanske operatørene styrer markedet og har holdt Nokia, som er størst ellers i verden, utenfor i over ti år. I amerikanske medier, som ikke vet noe om mobiltelefoner i resten av verden, får Iphone og Android enorm oppmerksomhet, og europeiske medier følger opp.

- Her er det på plass med noen fakta. I 2010 solgte Nokia flere smarttelefoner enn Apple og Google til sammen. I første kvartal 2011 solgte de 24 millioner smarttelefoner, noe som var en vekst fra året før, og de solgte 84 millioner vanlige mobiltelefoner. De har et fall i inntekt, men går fortsatt med overskudd.

- Så hva er problemet?

- Nokia har ikke forstått medienes betydning som trendsettere. De tror at det er feil ved produktene sine, for tross økt salg har de fått liten eller negativ oppmerksomhet i media. Nokia, som lever av kommunikasjon, har en toppsjef, Steven Elop, som er en kommunikasjonsmessig katastrofe. Han omtalte Symbian som en plattform i brann. Tross vekst i nettopp denne plattformen, og som om Nokia skulle være på konkursens rand. Og det er de slett ikke.

- Sony Ericsson får det tøft

- Nokia har altså gått for Windows Phone som operativsystem på kommende smarttelefoner. Tror du de andre produsentene vil fortsette å støtte Microsoft-plattformen?

- Samsung, LG, HTC og de andre er nok ikke like dedikerte som de var. Android er nok mer aktuelt for dem. Sony Ericsson tror jeg får det tøft fremover. Det er beinhard konkurranse i Android-markedet.

- Du har et sted sagt at det er pc-dongler som driver datatrafikk i mobilnettene, ikke telefoner?

- Det er nok slik at det er pc-er som står for mye av datatrafikken, men vi vil se mer og mer til databruk fra smarttelefoner.

- I bedriftsmarkedet har Blackberry stor utbredelse utenlands, men ikke så mye i Norden. Tror du det vil endre seg?

- Blackberry har vært et engelskspråklig fenomen med stor utbredelse i USA, Canada og Storbritannia. Men den vil nok bre seg mer i Europa. Og da fra et kanskje uventet hold. Med modeller som Bold har Blackberry fått status blant ungdom.

- Ukritisk om Iphone

- Men Iphone forblir en suksess?

- Kommunikasjonen rundt Iphone er dypt useriøs. En ting er at det spekuleres i mediene om den kommende versjon fem, men nå er det også kommet spekulasjoner om versjon seks. Mediene er hverken objektive eller kritiske til Apple. Tusenvis av journalister er helt ukritiske, og det overfor et firma som tillater seg å sensurere pressen.

- En ting er at den danske avisen Extrabladet fikk sensurert sin Ipad-utgave ved at Apple ikke tillot side 9-piken, men når de også sensurer omtale av konkurrenter går de for langt. Danske Media Provider lager et magasin om Android-produkter, og det fikk de ikke publisere via App Store. Apple begrunnet det med at innholdet kun dreide seg om Android.

- Men offisielt vil de jo ikke kommentere dette. Apple svarer aldri på spørsmål og har samme holdning til journalister som regimet i Nord-Korea, så hvorfor journalistene ikke er mer kritiske, er meg en gåte.

- Tilbake til Nokia. Du har sagt at de med nedleggelsen i Danmark skåner finske arbeidsplasser, og advarer mot at tilsvarende kan skje i Norge?

- Det som ofte skjer ved nedskjæringer er at utenlandsk eide datterselskaper legges ned og morselskapene skånes. Norge har jo også opplevd dette. Dere er fortsatt gode til å bygge virksomheter som blir kjøpt opp av store internasjonale aktører. Spørsmålet ved nedskjæringer er ikke om det så også vil bli skåret ned i Norge, spørsmålet er når det kommer til å skje.

Les om:

Mobilitet