Mener Nokia kopierer Iphone

Mener Nokia kopierer Iphone

Apple går til motsøksmål, og hevder finnene krenker Iphone-patenter.

Apple syns ikke at det er morsomt å bli saksøkt av Nokia. Så derfor saksøker Apple nå Nokia.

For noen uker siden klasket Nokia til med et fyldig søksmål mot Apple. Nokia er ikke veldig sjarmert over Apples suksess på mobilmarkedet, og finnene hevder Apple bryter hele ti Nokia-patenter.

Noen uker senere har amerikanerne tenkt seg om, og konklusjonen er klar. Apple mener Nokia har brutt 13 av selskapets patenter som er relatert til Iphone.

- Nokia har kopiert både grunnideen og grunnteknologien i Iphone, skriver selskapet i søksmålet.

"S60-scrollen"

Apple henviser til S60-modellen E71 som eksempel. Også den nye Maemo-smartphone N900 og S40-telefoner er patentsyndere, ifølge Apple.

Patentene gjelder både teknologi og brukergrensesnitt. En av de mest omstridte er Iphones "tilbakehopp" når man scroller nederst på en side. Iphone-skjermen viser et tomrom, og ruller automatisk tilbake.

Og det er akkurat hva de nye Nokia-modeller også gjør.

- Tyveri! mener Apple.

- Gratispassasjer

Finnene har på sin side forrige uke beskyldt Iphone-produsenten for å være gratispassasjer på en rekke patenter som gsm, umts og wlan. Nokia lisenserer slike teknologier til rundt 40 andre selskaper. Ifølge Nokia har Apple brukt disse siden Iphone ble introdusert uten å betale.

- Apple prøver å være gratispassasjer på ryggen til Nokia, mener selskapet.

Innovasjonene som Apple bruker berører både trådløs dataoverføring, språkkoding, sikkerhet og kryptering.

Apple svarer på sin side at Nokias patenter ikke er nødvendige. I tillegg mener Apple det er uærlig konkurranse hvis et privat selskap har patent på standarder som gsm og wifi.

Slår Nokia på hjemmebane

Nokia er midlertidig dyktig lei Apples suksess i markedssegmentet Nokia ønsker å boltre seg i; smarttelefonene.

Apple kan gå forbi Nokia på dette området allerede i 2011, noe som hadde vært utenkelig for bare noen få år siden, ifølge Generator Research.

I starten av 2009 hadde Nokia 40 prosent av dette segmentet, og Apple 15 prosent. I 2013 vil Nokia bare ha 20 prosent igjen, mens Apple har kommet seg opp på 33 prosent.

Les om:

Mobilitet