Microsoft angriper Apples App Store

Microsoft angriper Apples App Store

Vil stanse Apple-varemerke på nettbutikk.

I 2008 søkte Apple om å få App Store som varemerkenavn ved det amerikanske patentkontoret «U.S. Patent and Trademark Office». Det samme året ble programbutikken for iPhone lansert sammen med iPhone 3G. Butikken er nå tilgjengelig på alle enheter som kjører iOS-programvare; iPhone, iPod touch og iPad. I forrige uke lanserte Apple dessuten sin nye «Mac App Store».

Nå har imidlertid Microsoft sendt inn en klage til patentkontorets «Trademark Trial and Appeal Board» med krav om å nekte Apple varemerket. Statusen til Apples varemerkesøknad står nå som "pending", melder Macworlds internasjonale nyhetstjeneste.

- Fellesbetegnelse

I sin klage hevder Microsoft at "app" er et generisk uttrykk for hva som selges på App Store og at "store" er generisk for butikktjenester. Apples erkerival prøvde også å bruke Apple-sjefen Steve Jobs' egne ord mot seg, og siterte et intervju hvor Jobs sier at "Amazon, Verizon og Vodafone har alle annonsert at de lager sine egne app stores for Android."

Ifølge Microsoft blir betegnelsen "app store" også brukt av både forbrukere og media som en beskrivelse på nettbaserte butikker hvor det selges applikasjoner.

- «App Store» er et generisk uttrykk som Apple ikke burde få eksklusive rettigheter på. Konkurrenter burde få bruke "app store" fritt til å identifisere sine egne butikker og tjenestene som tilbys i forbindelse med de butikkene, mener Microsoft.

Alle vil ha en "app store"

Apples nettbaserte programbutikk var en revolusjon hva gjelder mobilapplikasjoner og ble raskt en stor suksess som mange andre mobilprodusenter og operatører har prøvd å kopiere.

Microsoft lanserte en lignende nettbutikk for Windows Phone 7-applikasjoner i fjor høst kalt «Marketplace». I desember kunne analyseselskapet IDC fortelle at Microsoft-butikken hadde nådd 4 000 tilgjengelig applikasjoner på to måneder.

Per dags dato er det over 300 000 apps tilgjengelig på Apples App Store.

Google har en app-butikk for sitt Android-operativsystem kalt Android Market. Googles butikk ble lansert i 2008 og har nå over 200 000 tilgjengelig apps, ifølge Wikipedia.

Les om: