Microsoft betaler milliarder til Nokia

Microsoft betaler milliarder til Nokia

Finnene får over en milliard dollar for byttet til Windows Phone 7.

Nokia har solgt Qt, og kraftig tonet ned utviklingen av sine egne operativsystem Symbian og Meego. I fremtiden skal smarttefonene leveres med Microsofts Windows Phone 7.

Gjensidige inntekter

Da nyheten sprakk for en måned siden, ble det spekulert i at Nokia ville motta en større pengesum for strategiskiftet. Nå er summen klar. Ifølge Bloomberg skal Microsoft overføre over enn én milliard dollar til Nokia.

Pengene skal kompensere finnene for promotering og utvikling av Windows-baserte smarttelefoner. I tillegg får Microsoft tilgang til Nokias patentportefølje, samt navigasjonsproduktene Navteq.

Til gjengjeld skal Nokia betale Microsoft lisensinntekter for hver kopi av Windows Phone 7 som selges med Nokias smarttelefoner de neste fem årene.

Selskapene skal dessuten dele inntekter som stammer fra søk og reklame.

Kan lønne seg for begge

Microsofts finansdirektør Peter Klein, uttalte forrige uke at samarbeidet på sikt vil lønne seg økonomisk for begge parter. For Microsofts del avhenger det av at telefonene selger godt, siden de kun får lisensinntekter per telefon.

- Dette gir Microsoft skala, og Nokia mulighet til å kutte kostnader, sier analytiker Colin Gillis ved BGC Partners til Bloomberg.

- Windows-plattformen vil få et voldsomt oppsving i markedet. Prisen er en milliard dollar, konkluderer han.

Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av selskapene. Microsofts talskvinne Melissa Havel ville ikke kommentere innholdet i avtalen overfor Bloomberg. Nokias talskvinne Laurie Armstrong sier at kontrakten ennå ikke er underskrevet, og at selskapet først vil offentliggjøre detaljene når de er klare.

Les om:

Mobilitet