Microsoft forbyr VoIP i ny mobilbutikk

Microsoft forbyr VoIP i ny mobilbutikk

Tar opp kampen mot App Store, men sensurerer villig vekk.

Microsoft jobber med å utvikle en butikk der brukere av Windows Mobile-telefoner kan kjøpe programvare.

Butikken er inspirert av Apples enorme suksess med App Store, der det til nå har vært lastet ned mer enn 1 milliard programmer.

Mange har kritisert Apple for at de har stengt ute programmer fra butikken sin, deriblant norske Opera.

Når Microsoft er klar med sin butikk, velger de å gjøre akkurat som Apple. Microsoft velger nå å gå ut med en liste med 12 forbudte applikasjonstyper. Utviklere som går svanger med ideer om slike applikasjoner til butikken kan dermed bare skrinlegge alle slike ideer først som sist.

Forbudt med VoIP

Blant applikasjonene som forbys distribusjon på butikken Windows MarketPlace for Mobile er VoIP-programmer. Programmer som er større enn 10 MB vil ikke tillates å bli lastet ned over operatørens nettverk. Det vil hindre at brukere med et uhell får en astronomisk telefonregning fordi spillet de lastet ned var så stort. Det nye spillet Myst for iPhone er eksempelvis på hele 727 megabyte.

Windows Marketplace for Mobile er ventet å lanseres i annet halvår i år, sammen med Windows Mobile 6.5, neste versjon av Microsofts mobil-OS.

Selv om noen nok ikke vil sette pris på restriksjonene kan det på den annen side oppfattes positivt av utviklerne at det er et klart definert regelverk for hvilke applikasjoner som ikke slipper gjennom nåløyet. Apple har blitt kritisert for at det noen ganger er uklart hvorfor en applikasjon ikke får innpass i butikken.

VoIP truer operatørene

Det er trolig for å beskytte operatørene at Microsoft velger å stenge ute VoIP-applikasjoner som benyttes over operatørers nettverk. Operatørene frykter at slike programmer skal ødelegge for deres salg av ringeminutter, som står for størstedelen av inntektene deres. Det er imidlertid trolig at utviklerne vil få slippe til med programmer som tilbyr VoIP over wlan.

Forbudt er også programmer som gjør det mulig for folk å handle på konkurrerende applikasjonsbutikker, eller som endrer standard nettleser, søkemotor eller mediespiller i telefonen. Utviklere vil heller ikke kunne lage programmer som endrer standard telefonringeapplikasjon, sms-tjenester eller brukergrensesnitt for mms.

Microsoft begynte nylig å invitere utviklere til å registrere seg for å selge applikasjoner i Marketplace for Mobile.

Microsofts applikasjonsbutikk er etterlengtet. Google og Research in Motion (RIM) har allerede kommet etter Apple med applikasjonsbutikker. Og både Palm og Nokia er også i ferd med å utvikle butikker.

Ifølge analysebyrået ComScore har så mye som 59 prosent av iPhone-brukerne lastet ned applikasjoner. Det er mer enn fem ganger så stor andel som gjennomsnittet av mobilbrukere og mer enn dobbelt så mange, sammenlignet med Windows Mobile-brukerne.

KLIKK NESTE SIDE FOR HELE FORBUDSLISTEN TIL MICROSOFT.

Mobilitet