Milliard-søksmål mot iPhone

Milliard-søksmål mot iPhone

Apple og AT&T saksøkes nå for over 6 milliarder kroner for sin iPhone-politikk.

Det er amerikanske jurister som nå har tatt ut såkalt gruppesøksmål mot Apple og teleselskapet AT&T for 1,2 milliarder dollar (nesten 6,5 milliarder kroner). Begrunnelsen er at kundene taper på at Apples mobiltelefon i USA bare kan brukes i mobilnettet til AT&T.

Søksmålet er dessuten rettet mot Apples tiltak for å hindre kundene i å installere ikke-autorisert programvare på sine iPhone-mobiler.

Søksmålet er inngitt på vegne av Paul Holman i delstaten Washington og Lucy Rivello i California. Klagemålet går på at sim-brikken er låst til mobiltelefonselskapet, ikke til selve maskinvareenheten.

Tvunget til AT&T-abonnement

Da iPhone ble lansert i sommer, var brukerne tvunget til å tegne abonnement hos AT&T. Hvis en kunde prøvde å sette inn en sim-brikke fra et annet mobilselskap, oppstod det feil når man prøvde å restarte telefonen.

LES OGSÅ: Telenor får iPhone?

Riktignok tok det ikke lang tid før noen greide å omgå låsingen til AT &T. Men 24. september varslet Apple at forsøk på å låse opp telefonen kunne føre til at den ikke lenger ville fungere. Tre dager senere la Apple ut en oppdatering som førte til at ulåste telefoner ikke lenger fungerte.

Ifølge søksmålet utviklet Apple en oppdatering som blokkerte iPhone-telefonene med vilje.

- Versjon 1.1.1 var en oppgradering med begrensede endringer og forbedringer, heter det i søksmålet.

LES OGSÅ: Her er iPod Touch

Paul Holman, den ene av de to som gruppesøksmålet er lagt inn på vegne av, kjøpte to iPhone-mobiler og brukte tredjeparts-applikasjoner, i tillegg til at han benyttet telefonene i utlandet. Lucy Rivello sier hun ønsker å bruke tredjeparts-applikasjoner, i tillegg til at hun mener hun har rett til å skifte til et annet mobilselskap.

Tar til motmæle

På internett-sidene til amerikanske Macworld er det flere lesere som tar til motmæle mot søksmålet. Nå bør iPhone-brukere som er fornøyd med tingenes tilstand, stå frem og fortelle hvor godt iPhone fungerer hos AT&T, heter det. Konsekvensen av søksmålet er at Apples produkter og AT& Ts tjenester blir dyrere bare fordi enkelte turer frem og forlanger å få alt slik de vil, skriver en av debattantene.

Les om:

Mobilitet