Mini-GoPro med færre funksjoner

ENKEL KUBE: GoPro Hero4 Session krymper størrelse og funksjoner, men beholder høy pris. Foto: GoPro

Mini-GoPro med færre funksjoner

Nytt action-videokamera har færre funksjoner, men kompenserer med unikt utseende.

En liten utfordring for produsenten av GoPro-actionkamera er at det kun er kjennere som egentlig ser forskjell fra de eldste til de nyeste modellene som er i salg. Knøttene ser klin lik ut, uansett om de er kjøpt for én tusenlapp eller fem.

Så ikke med den nyeste modellen. Denne utgaven ser ut som en GoPro-dings etter et uhell som involverer en kokevask og en sprayboks med svart lakk.

Krympet i størrelse og funksjoner

Hero4 Session er halvparten så stor som gjeldende toppmodell Hero4 Black. Den veier også 40 prosent mindre. GoPro hevder at en fordel er at dette kameraet kan passe inn i «krinker og kroker» som de eldre modellene ikke får plass i.

Den nye modellen er også vanntett uten undervannshus, om enn kun ned til 10 meter. Nå er det om lag så langt ned som lys rekker og nær grensen for videofilming eller fotografering uten hjelpelys, men et stykke unna de 40 metrene de vanlige undervannshusene klarer.

Dermed følger den Sony og deres HDR-AZ1VR Action-kamera, som også er sprutsikkert ned til tre meter.

Andre funksjoner som er fjernet fra Session-kameraet, er 4K-oppløsningen. Nå er det bare 1080p HD-video som er mulig.

For å se og kontrollere apparatet må det til en egen fjernkontroll, eller en smarttelefon med GoPro-app. LCD-skjermen fra resten av Hero4-familien er ikke med i Session-pakken. Det er også bare én knapp, så særlig komplekse innstillinger er ikke mulig uten en fjernkontroll i en eller annen form.

Med 180 mulige innstillinger som fortsatt er med, er det antagelig helt nødvendig med en slik fjernkontroll.

Bedre lyd

GoPro hevder at de strippete funksjonene kompenseres med et nytt to-mikrofonsystem med spesiell vekt på å fjerne vindstøy.

– Lydkvalitet er vel så viktig som bildekvalitet, og vi er svært fornøyd med framskrittene vi har gjort innen god lyd, sier grunnlegger Nicholas Woodman ifølge BBC, mens han altså lanserer et kamera med dårligere bildekvalitet enn forgjengeren.

Batterilevetiden er oppgitt til to timer.

GoPro er en dominant spiller i markedet for små action-videokamera. Ifølge BBC omsatte selskapet for nesten tre milliarder kroner (363 millioner dollar) i første kvartal i år.

GoPro skylder mye av suksessen på at de ikke definerer seg som et maskinvareselskap, men som en programvareselskap. Dermed kan de slippe unna med å produsere relativt like enheter med forskjeller i funksjonsutvalg og bildekvalitet, fra ålreit til supert med stigende priser.

Økosystemet de har dannet rundt ekstrautstyr fra helt nødvendige reservebatterier til diverse festeanordninger for støvler, hjelmer, sekker og bikini er en sikker melkeku. Enhetene selges temmelig strippet for ekstrautstyr.

Egnet til forvirring

Session-modellen faller utenom dette relativt enkle modellutvalget, og det møter kritikk.

– I ønsket om vekst står GoPro i fare for å forvirre kundene sine. På papiret er Session priset som en modell som er langt bedre. Men den kan virke tiltalende for den som ønsker seg et nytt design som passer bedre til hjelmen, sier redaktør James Trew i Engadget.

Hero4 Session får en anbefalt salgspris rett under Hero4 Black, men er funksjonsmessig under Hero4 Silver. Det skulle tilsi friske 4400 kroner i Norge med dagens priser. 

Mobilitet