Mobil med optisk zoom

Mobil med optisk zoom

Vi har etterlyst det lenge og endelig har noen tatt opp hansken. Samsung G800 har fått 3x optisk zoom.

Samsung har tydeligvis lært mye av Sony Ericssons suksess med sine kameramobiler. Den nye 5 MP-telefonen G800 ser ut som en vanlig skyvetelefon på den ene siden og som et kompakt digitalkamera på den andre. Dette forsterker inntrykket av at det faktisk er et seriøst kamera vi har med å gjøre.

3x zoom

Megapikselkjøret er ikke noe nytt, verken for mobiltelefoner eller for digitale kamera. Vi har nevnt dette tidligere, men det hjelper altså lite å pøse på med megapiksler i en telefon. De tar i beste fall marginalt bedre bilder etter hvert som antallet øker, men det når et tak der dette ikke lenger gjør noe fra og til. På mobilfronten er det optikken som har blitt bremseklossen for lenge siden.


G800 er en liten, men meget avansert telefon.

Alle mobiltelefoner frem til nå har benyttet digital zoom i sine kamera. Dette er en teknologi som nesten entydig kun bidrar til å redusere bildekvaliteten. Du kommer riktignok litt nærmere det du skal ta bilde av, men det hjelper lite når du i de mest ekstreme tilfellene knapt kan se hva motivet er. Her er det optisk zoom kommer inn. Dette gir ikke den samme forringelsen av bildekvaliteten som den digitale versjonen drar med seg.

LES OGSÅ: Opera klar med ny mini

G800 er den første telefonen som er presentert som benytter optisk zoom. Noe av problemet med optisk zoom er at det tar plass, og frem til nå har man latt være nettopp fordi man ikke har klart å holde størrelsen på optikken nede på et nivå som passer en mobiltelefon. Dette har Samsung nå klart og G800 er ikke tykkere enn 18,1mm.

I tillegg til kamera har telefonen også støtte for HSDPA, den har skjerm på 2,4 tommer og den spiller musikk – samt at den har radio. Den er utstyrt med blits og den har en rekke andre kamerafunksjoner som vi først og fremst forbinder med kompaktkamera og ikke en mobiltelefon. Vi kan nevne panoramafunksjon, ansiktsgjenkjenning, makro og en rekke forskjellige motivprogrammer.

Telefonen kommer i butikk i november og prisen blir rundt 4 500 kroner uten abonnement.

Mobilitet