Mobil revolusjon i 2010

Mobil revolusjon i 2010

Den mobile revolusjonen har startet. I 2010 får vi 4G og kraftige hastighetsforbedringer. Og snart kjøper alle smarttelefoner.

Netcoms lansering av 4G i første halvdel av 2010 blir etter vår mening det viktigste som skjer på mobilitetsfronten i 2010. Men det blir et spennende mobilår på andre områder også. Kraftig forbedret ytelse i 3G-nettet og 3G i distriktene blir viktig. Smarttelefonsalget har eksplodert i Norge, og dette gjør at folk for alvor bruker mobilen til ulike applikasjoner. Det skjer masse spennende på operativsystemfronten. Og selv om en halv million kunder allerede har mobilt bredbånd, er det lite som tyder på at veksten skal dabbe av.

Fantastiske 4G

Vi begynner med 4G. Netcom var først i verden til å demonstrere et kommersielt 4G-nett i sommer. I første halvdel av 2010 lanseres 4G-nettet kommersielt. Ved lansering er det data nettet er tiltenkt, og kun dét. Telefonene kommer senere. Med usb-modemet fra Samsung som blir tilgjengelig ved lansering kan du i beste fall oppleve nedlastingshastighet på 100 megabit i sekundet. Men det er forutsatt at du er alene på basestasjonen. Kommunikasjonsdirektør i Netcom, Øyvind Vederhus, påpeker overfor PC World at de fortsatt holder på «løftet» fra demonstrasjonen i sommer om at kundene skal kunne forvente seg 15-20 Mbps nedlastingshastighet.

– Vi ligger for tiden stabilt på 50 Mbps nedlastingshastighet på alle testene våre. På Ring 3 har vi nettopp målt 34 Mbps i fart, sier Vederhus entusiastisk.

Ved lansering er dekningen begrenset til Oslo by, det vil si noe mer enn det som er innenfor Ring 3. Det er sannsynlig at utrullingen vil bli omtrent slik den var for Turbo3G. Der var neste steg i utbyggingen Trondheim, Bergen og Stavanger. I tredje fase var det de 19 største byene, samt populære hyttedestinasjoner, som hadde Turbo3G.

Mye raskere 3G

Den enorme veksten i datatrafikk som basestasjonene må håndtere, krever at all infrastruktur i bakkant oppgraderes til fiber. Netcoms oppgraderingsprosjekt nærmer seg ferdigstillelse. Ifølge Vederhus har Netcom fiber til alle basestasjoner og bakover i nettet mot slutten av 2009.

Det begynner også å svinge av 3G-hastighetene. – Frem til andre kvartal skal hele 3G-nettet få større hastighet opp og ned, sier Vederhus. Når dette bladet er ute, er allerede Oslo oppgradert. Teoretisk hastighet er økt til 7,2 Mbps ned, mens opphastigheten ved hjelp av HSUPA-teknologi er økt fra puslete 383 Kbps til 2 megabit, altså mer enn de fleste har på ADSL-forbindelsen sin! Hvis du opplever mellom 1 til 2 megabit i sekundet i nedlastingshastighet i dag på 3G-nettet, skal du i alle fall kunne forvente deg en dobling.

Bedre dekning

Netcom dekker 79 prosent av befolkningen med 3G i dag. – Satsningen i 2009 og utover i 2010 er å tette såkalte whitespots, områder uten dekning, samt å fortsette utbyggingen, sier Vederhus.

3G skal over på 900 MHz-frekvensen, som i dag benyttes til GSM. Dette vil gjøre utbygging i distriktene langt rimeligere, ettersom rekkevidden er så mye bedre enn 2700 MHz-frekvensbåndet som benyttes i dag. For å få til dette bytter operatørene på plassene i frekvensbåndet, slik at de får samlet sine frekvensblokker. Dette er en komplisert teknisk affære, og involverer at operatørene må samarbeide nært. Denne jobben er godt i gang, og samarbeidet har ifølge Vederhus vært knirkefritt.

Når operatørene er ferdige med å bytte plass på frekvensbolkene, kan Post- og Teletilsynet åpne for 3G over 900 MHz. Det skjer i løpet av 2010. For at brukerne skal få dratt nytte av 3G over 900 MHz er de avhengig av at mobilen eller usb-modemet støtter det. Noen terminaler støtter det, andre ikke, så det er verdt å sjekke før du kjøper ny mobil.

GSM vil imidlertid trenge frekvensplass i mange år ennå. Fortsatt er 50 prosent av telefonene i nettet til Netcom 2G-telefoner.

Les om:

Mobilitet