Mobildata skal tidobles på fem år

Mobildata skal tidobles på fem år

Video har mesteparten av skylda når Ericsson spår en tidobling i datatrafikk på mobil innen 2016.

I den siste trafikk- og markedsrapporten fra Ericsson er det forventet en økning i mobile bredbåndsabonnementer fra 900 millioner i slutten av 2011 til 5 milliarder i 2016.

Det representerer en årlig vekst på hele 60 prosent.

Smarttelefoner driver økt bruk

- Mobilt bredbånd, lansering av nye smarttelefoner og økende bruk av applikasjoner vil fortsette å drive dataforbruket til nye høyder, sier Aksel Aanensen, administrerende direktør i Ericsson Norge i en pressemelding.

Bruk av smarttelefoner øker sterkt over hele verden, også her hjemme hvor hver femte nordmann surfer nettet på mobilen hver eneste dag.

- Nær 2 av 5 nordmenn forventes å surfe mer fra mobilen i de kommende 2-3 år, sier Aanensen.

I 3G mobile bredbåndsnett står smarttelefoner for mellom 80 og 600MB datatrafikk per måned, og 40 prosent av smarttelefoneiere bruker nettet allerede før de står opp av sengen om morgenen, hevder rapporten.

- Det er interessant å merke seg at bruken av internett på mobilen er klart høyest når folk er på vei til skole og jobb i morgentimene, etterfulgt av lunsjtid og sene kveldstimer. Smarttelefonbrukerne kommer raskt inn i et mønster med hyppige, korte surfeintervaller som sprer seg utover dagen, sier Aanensen

- Dette er i motsetning til den mobile pc-bruken, som preges av færre og lengre økter på jobb, skole eller hjemme, fortsetter han.

Video har skylden

Rapporten fra Ericsson viser også at de tyngste brukerne genererer betydelig høyere trafikk fra video på nett. Videobruken skiller seg ut fra annen bruk, og 5 til 10 prosent av smarttelefoneiere ser video på nett i opptil 40 minutter om dagen.

Gjennomsnittsbrukeren nøyer seg derimot med ca 30 sekunder.

Rapporten fra Ericsson er basert på tall fra selskapets tilstedeværelse i mer enn 180 land verden over, og sammen utgjør de en representativ base for å kalkulere verdens totale datatrafikk i 2G, 3G og 4G-nett.

- Samlet viser dataene i denne rapporten hvordan stadig flere mennesker og selskaper drar fordel av mobilitet, bredbånd og nettskyen, sier Aanensen.

Mobilitet