Mobile World Congress i gang

Mobile World Congress i gang

Nye og små mobiltelefoner ble lansert ved starten av verdens største mobilmesse, som også er blitt mindre siden i fjor.

BARCELONA: Mobilbransjen har merket finanskrisen, noe som viser seg i årets Mobile World Congress med færre utstillere og færre deltakere enn tidligere år. Men optimismen blant de som er her, er ikke blitt mindre. Hele 20 norske bedrifter deltar, fra Telenor og Opera til mer ukjente mBricks og Rubberduck.

Mobile World Congress pleier å være stedet for de store lanseringene, og mest spenning knytter det seg til Steve Ballmers tale mandag ettermiddag, hvor han etter all sannsynlighet vil lansere Windows Phone 7, som skal ta over for Microsoft noe slitne operativsystem for smarte telefoner, Windows Mobile 6.5.3.

Samsung har lansert nye mobiltelefoner baserte på deres Linux-operativsystem Bada, som kan kjøre flere oppgaver om gangen (multitasking). Det Samsung viser er riktig så lekkert, og sammen med tonnevis av utviklingsverktøy, API-er og andre hjelpemidler for utviklere er det slett ikke usannsynlig at denne plattformen kan få stor utbredelse; Samsung er verdens neste største på mobiltelefoner etter Nokia.

Sony Ericsson har lansert et par apparater i Xperia-serien, blant annet en mindre versjon av den kommende Xperia X10. Dette er mobiltelefoner som er baserte på Googles Android operativsystem.

Det meste som skjer i Barcelona i disse dager handler imidlertid ikke om håndsett, som bransjen omtaler mobiltelefoner, men om infrastruktur og tjenester. LTE, Long Term Evolution, som er neste utviklingssteg innen mobiltelefoni og som markedsførere elsker å kalle 4G, er i høyeste grad aktuelt. LTE er IP-basert tvers igjennom, og absolutt alle i nettverksbransjen vil være med å levere utstyr.

På tjenestesiden er det et vell av applikasjoner som vises, fra medisin til livsstil. Noen henvender seg direkte til forbruker, andre til operatørene. En fellesnevner er at alle har løsninger for iPhone, mens Apple veldig tydelig ikke er til stede hverken som utstiller eller foredragsholdere.

Les om:

Mobilitet