Mobilen i ferd med å bli den nye pc-en

ERSTATNING: Mobilen er i ferd med å overta pc-enes rolle, ifølge Gartner. (Ill.: Istockphoto)

Mobilen i ferd med å bli den nye pc-en

Mens salget av datamaskiner samlet går ned i år, vil mobilsalget fortsette å vokse.

Salget av pc-er og nettbrett synker, mens mobilen er i ferd med å bli den nye pc-en.

Disse trendene fremgår av en oppdatert prognose fra analysebyrået Gartner om salget av alle slags datamaskintyper for 2015 – fra smartmobiler og nettbrett til stasjonære og bærbare pc-er i alle klasser.

Hovedgrunnen er at både bedriftene og folk flest bruker sine digitale enheter lenger før de skifter dem ut.

Samlet vil alle typer enheter få en salgsnedgang på én prosent dette året sammenlignet med salget i 2014, ifølge Gartner. Salget vil dermed stanse på 2.395 millioner enheter globalt, mot 2.419 millioner solgte enheter i fjor.

Dette er en revidert prognose fra Gartner, som for tre måneder siden spådde en samlet vekst på 1,5 prosent globalt. Nå er dette altså snudd til et prosenttall med minustegn foran.

For it-bransjen er det imidlertid to gode nyheter i den reviderte prognosen fra Gartner.

For det første er smartmobilene som kjerringa mot strømmen – smarttelefonsalget er ventet å øke med 14 prosent i 2015 sammenlignet med året før.

For det andre forventer Gartner at årets nedgang på 7,3 prosent i det samlede pc-salget – stasjonære så vel som bærbare – i 2015 vil snu til god vekst i 2017. Gartner forventer fire prosent vekst i 2017 i salget av pc-er som kjører Windows 10 og er bygd på Intels Skylake-brikke.

Mobilsalget vokser fortsatt

Den forventede veksten i pc-markedet blekner imidlertid sammenlignet med hva som skjer på mobilfronten.

Av de nesten 2,4 milliarder enhetene som forventes solgt i 2015 vil mobiltelefonene utgjøre 1,9 milliarder enheter. I 2017 forventer Gartner at tallet på solgte mobiltelefoner vil nå opp i to milliarder enheter.

Mobiltelefonene blir også stadig smartere. I 2013 utgjorde smarttelefonene 54 prosent av alle solgte mobiltelefoner. I år vil dette øke til 75 prosent, og i 2017 vil smartmobilene utgjøre hele 89 prosent av mobiltelefonmarkedet.

Nettbrett i fritt fall

For nettbrett er det derimot bare sorgen.

Her er det snakk om en enda større nedgang enn i pc-salget. Gartners prognose lyder på 13 prosent nedgang i nettbrettsalget i 2015.

Årsaken er at en stadig større andel av brukerne av nettbrett i størrelsen 7-8 tommer ikke bytter nettbrett så ofte som før. Samtidig gjør de største mobilene på markedet kraftig innhogg i markedet for de minste nettbrettene.

Riktignok bytter heller ikke mobilbrukerne ut sine enheter så ofte som før. Ifølge analysebyrået Recon Analytics beholder nå den gjennomsnittlige Iphone-bruker sin mobil i 27,4 måneder, mot 21,7 måneder for to år siden.

Mobilen – den nye pc-en

Men selv om folk også beholder mobilen sin lenger enn før, vokser altså mobilmarkedet sterkt.

– Smartmobilen er den grunnleggende datamaskinen for folk flest nå. Og den er en veldig personlig datamaskin, i motsetning til gårsdagens pc-er, som ofte ble brukt av flere enn én person, sier Tuong Nguyen, analytiker hos Gartner.

– Det er nesten slik at alle har en mobil, sier han.

Mobilitet