Mobilgigantenes telefonflopper

Mobilgigantenes telefonflopper

I forrige uke gikk Facebook til sengs med mobilselskapet HTC. Men den slags samleier er ikke alltid vellykket. Se tidenes seks tåpeligste mobiler her.

For noen dager siden presenterte Facebook endelig, og etter mye rykter, sin store mobile ambisjon med Facebook Home.

Facebook har samarbeidet tett med HTC om å lage telefonen som kommer med Facebooks egne grensesnitt.

I mobiltelefonens 40 år-år gamle historie har denne typen samarbeid ført til en rekke bastard-telefoner som for lengst har gått i glemmeboken. Nå har vårt søstertidsskrift Computerworld Danmark funnet frem til seks store mobilflopper.

Motorola Rokr E1

Dette var angivelig den første mobiltelefonen som kunne spille med Apples Itunes. Den ble lansert i 2005 og ble utviklet i samarbeid med Apple.

Musikkspillerens grensesnitt minnet om datidens populære Ipod-spillere, men ulempen var at den bare kunne lagre 100 sanger. I tillegg til dette var overføringshastigheten veldig langsom. Disse to tingene bidro til å begrense salgssuksessen - til tross for et stort markedsføringsbudsjett.

Apple var senere utro mot sin partner da de lanserte Ipod Nano.

Dette fikk Motorolas konsernsjef til å anklage Apple for å ødelegge for salget av Rokr-telefonen.

"Myspace-telefonene"

Facebook har for lengst overgått det sosiale nettverket Myspace, men tilbake i 2005 var Myspace fortsatt det mest populære. Dette prøvde tele-selskapet Helio å dra nytte av da de laget det som ble kjent som ”Myspace-telefonene”.

Telefonene Hero og Kickflip ble markedsført som bare det mot en ”smart og ung” målgruppe, som også var brukere av Myspace. Helio var en av de første i bransjen til å bruke et sosialt nettverk i markedsføringen. Tele-selskapet lagde sin egen web-portal som gjorde det enkelt å sjekke og oppdatere sin Myspace-profil.

Telefonene var også interessante fordi de ble solgt med et fast data-abonnement, noe som var litt uvanlig i pre-Iphone-tiden. Ble telefonene en suksess? Tja, selskapet fikk aldri mer enn 170.000 amerikanske kunder. Helio ble i 2008 kjøpt opp av Virgin.

N-Gage

Nokia forsøkte i 2003 å lage en gaming-telefon som skulle lokke de mobile spillerne som på det daværende tidspunktet ble tilfredsstilt av å spille Nintentos Game Boy.

Men N-Gage ble aldri en stor suksess. Sammensmeltingen av telefon og spillkonsoll ble rett og slett for klønete. Knappene var ikke gode nok for gaming, og ”croissant”-formen gjorde telefonen vanskelig å håndtere.

N-Gage levde imidlertid videre som spillunivers som fungerte på tvers av Nokias telefoner.

Vodafone 555

Det er faktisk ikke først nå verden har blitt velsignet med en egen Facebook-telefon.

Vodafone 555 er bare noen få år gammel, og er spesielt kjent for sin dype integrasjon med Facebook- tydligst markert med en egen Facebook-knapp på fronten.

Dette var imidlertid en billigtelefon, noe som også ble godt merket på maskinrommets begrensede styrke. Det var for eksempel vanskelig å spille av videoer og se på bilder.

Kin One/ Kin Two

Microsoft har også forsøkt å lage en ”sosial” telefon. Kin One og Kin Two, ble markedsført med at de kunne ”smelte” sammen eierens bruk av Twitter, Facebook og Myspace.

Ved å trykke på den grønne knappen, kalt Spot, var det mulig å dele alt man gjorde. Begge telefonene var selvfølgelig knyttet opp i mot Microsofts musikktjeneste Zune.

Selskapet stoppet veldig raskt med produksjonen av Kin.

Sony Xperia Play

Halvt Android-mobil - halvt Playstation.

Slik kan man beskrive Sony Xperia Play fra 2011. Det var i utgangspunktet en god idé, men dårlig utført.

For eksempel var det mange av spillene som rett og slett ikke støttet de fysiske knappene.

Mobilitet