Mobiltjenester med turbofart

Mobiltjenester med turbofart

Det norske utviklingsrammeverket Mbricks kan gi oss mobiltjenester uten den lange responstiden som preger dagens løsninger.

Avanserte mobiltelefoner og raskere mobilnett øker forventningene til mobilapplikasjoner og -tjenester. Men fortsatt preger dårlig brukergrensesnitt og treg respons de fleste mobilløsninger.

Selv enkle tjenester oppleves som en lidelse når de aksesseres via mobiltelefonens web- eller wap-grensesnitt. Heller ikke applikasjoner som installeres lokalt på telefonen gir brukeropplevelsen vi ønsker oss. Fortsatt kvier selv folk med avanserte Windows Mobile- eller Symbian-telefoner seg for å laste ned programvare. Applikasjoner laget for Java-telefoner oppfører seg i tillegg forskjellig fra terminaltype til terminaltype.

Med dette som utgangspunkt har Teleplan utviklet Mbricks, som er et rammeverk for å utvikle raskere og mer brukervennlige mobilapplikasjoner. Konsulentselskapet har særlig lagt vekt på at stor forsinkelse gjør at 3G-nettene ikke vil gi oss bredbåndsfart selv om båndbredden blir stadig større.

- Vi ønsker å gi brukerne bredbåndsfølelse på mobilen, til tross for alle forsinkelsene i mobilnettene, sier Svein Therkelsen, direktør for digitale medier i Teleplan.

Hybrid

Mbricks er Teleplans egenutviklede plattform for utvikling av mobile applikasjoner. SAS Braathens og Finn er blant kundene. Symfoni Software har brukt Mbricks for å lage sine mobile forretningsløsninger.

For å sikre høy ytelse oppdateres kun nødvendige deler av skjermbildet. Resten lastes ned i bakgrunnen når datakanalen er ledig og lagres på telefonen. Likevel er et mobilminne på 128 kilobyte tilstrekkelig. Og fordi informasjonen gjøres om til binær xml er datamengden som lastes ned en niendedel av normalt, ifølge Therkelsen.

- Klienten er en hybrid mellom applikasjon og browser, forklarer han.

Teleplans målet er intet mindre enn å sette ny standard for hvilken responstid vi kan vente oss av mobilapplikajoner. I første omgang satser selskapet på å komme i kontakt med programvarehus og utviklingsmiljøer som ønsker å "mobilisere" bedriftsapplikasjoner.

Frigjør tjenestene

Gode nasjonale referanser skal danne utgangspunkt for å satse internasjonalt.

- Yahoos-mobilsatsning Yahoo! Go er skremmende lik det vi gjør. Tyder på at vi har gjort noe riktig, sier Svein Therkelsen.

Ved å frigjøre tjenestelaget fra transport-laget åpnes en rekke nye muligheter, understreker han.

- Skal vi vinne på noe, må det være fordi det er brukervennlig, sier Teleplans mediemann.

Fakta
Mbricks

Mobil utviklingsplattform laget av norske Teleplan.

Mbricks består av et programvarebibliotek som gir rask og sikker utvikling av applikasjoner for mobile terminaler.

En tjeneste basert på mBricks består av en serverapplikasjon og en mobilapplikasjon som kan kjøre på de fleste mobile terminaler på markedet. Mbricks-plattformen fungerer som bindeledd mellom server og klient.

Mbricks Mobile Edition er utviklet i Java Micro Edition (J2ME) og Mbricks Server Edition er utviklet i Java Standard Edition (J2SE).

Les om:

Mobilitet