Mulig milliardregning for Telenor i Sverige

Mulig milliardregning for Telenor i Sverige

Telenor kan tvinges gjennom en milliardauksjon for å beholde gsm-lisensen i Sverige.

Telenor, Telia og Tele2 bør ikke få forlenget sine gsm-lisenser når de går ut i 2010, de bør auksjoneres bort til høystbydende. Det foreslår Nils Gunnar Billinger som har ledet en frekvensutredning på oppdrag fra den svenske regjeringen, skriver Computer Sweden.

Utrederne foreslår en lovendring for å trekke tillatelsene tilbake i 2010, noe som vil være et kraftig tilbakeslag for de tre gsm-operatørene, som regnet med at det svenske post- og teletilsynet skulle forlenge avtalene.

3 mot tre

En automatisk videreføring av lisensene vil være konkurransevridende, mener frekvensutrederne, og en slik praksis vil først og fremst gå ut over operatøren 3, som i dag kun har 3G-lisens, ikke gsm-lisens.

Det kan heller ikke utelukkes at flere interessenter vil melde seg for de attraktive frekvensbåndene. En eventuell auksjon vil dessuten gi den svenske staten flere milliarder kroner.

Ikke bekymret

Telenors sjefsjurist i Sverige understreker at utredningen foreløpig bare er et forslag, og tror på business as usual.

- Vi håper på en forlenging, det er sånn praksisen har vært hittil. Det er med forutsetningene i det nåværende regelverket at vi fikk tildelt gsm-lisens og har fattet våre investeringsbeslutninger, sier Ola Hanson, sjefsjurist i Telenor i Sverige.

Tele2 og Telia har ikke kommentert frekvensutredningen, men konkurrenten 3 er fornøyde.

- Vi hilser forslaget velkommen. Det er det eneste rimelige, alt annet vil forandre balansen i markedet, sier David Mothander, ansvarlig for regulatoriske spørsmål i 3, til Computer Sweden.

Les om:

Mobilitet