Mye Android-godt i 2012 fra Google

Mye Android-godt i 2012 fra Google

Dette året blir det sandwich-is til alle. Samt smågodt som bedre foto, grafikk og småprat.

Android har vært største smarttelefonplattform i over et år, og nå er forventingene store til hva Google vil gjøre videre. Basalpunktet ser ut til å bli Android 4 «Ice Cream Sandwich».

Samsung Galaxy Nexus er første telefon med Android 4 som standard. Førsteinntrykket er et raskt og mer intuitivt os med visuelle løsninger som gjør det enklere å være smarttelefonbruker. I løpet av de nærmeste ukene vil flere av de eldre Android-telefonene få tilbud om oppgradering. Alt tyder på at dette vil være et riktig valg.

Men hva kommer fra Google Android i år? Vi skal se på hva som kommer etter denne lanseringen sammen med PC World US.

Jada, du skal prate til telefonen

Apple lanserte sin variant av talestyring med fjorårets Iphone-versjon. Siri roper selvsagt på kopiering hos Android, og det er ingen tvil om at det vil komme en valid og legal versjon. Det som må løses, rent bortsett fra å utvikle app-en, er å være sikret at ingen lisenser eller patenter krenkes.

Nå finnes det tale til tekst og ren talestyring i Android allerede. Det som trengs, skal være den mer personlige assistent-sjarmen som Apple har i sin variant. Men det må også ha et særpreg som er bare Android. Det er mulig at Google Translate-app-en viser hvordan. Oversetting av egen tale til i teorien femti forskjellige språk er en mulig indikator.

Bedre fotografering

Alle Android-er har kamera. Nesten ingen har hatt god kameraprogramvare. Der konkurrentene har hatt gode kamera med supert utvalg av programvare, har Android vært treg, tung og funksjonsfattig. Nexus demonstrerer at det er mulig å lage rask programvare for Android 4, med seriefotostøtte som inkluderer blitz og programvare-zoom som ikke ødelegger bildet helt.

Panoramafotografering og i det minste antydning til ansiktsgjenkjenning fungerer også. Da mangler det fortsatt håndtering av røde øyne og rask utløserrespons. Støtte for sikkerhetskopiering som tilpasses hvilken nettkapasitet kameraet er i vil også bli en utviklingsmulighet.

Utgangspunktet for bedre Android-fotografering er blitt så mye bedre. Legg også til at forventningene er høye til hva som skal bli mulig med nye nettbrett og med videoopptaksmuligheter.

App-er som bruker heftig maskinvare

Tokjerneprosessorer er ikke lenger uvanlig blant Android-ene. Det betyr ikke at programvaren utnytter saften dette gir. I Android 4 er maskinvareakselerering standard og det gir bedre og raskere app-er og spill. Vi vil se at eldre app-er modifiseres til å utnytte disse nye ressursene. Det vil også føre til at det blir synlig forskjell i hvordan samme app kjører i en enkelkjerne eller e dobbelkjerne-smartmobil.

Android i alle enheter

Android er en av de mest anvendelige Linux-variantene som finnes. I tillegg til populære smarttelefoner er den i alt mulig fra usb-lager til robot-bartendere. Under forrige utviklerkonferanse lanserte Google prosjektet Android@Home, som skal være et rammeverk for å ta i bruk Android i stadig nye dingser i digitale smarthjemsløsninger.

For bilbransjen, som stadig vekk ser etter nye måter å øke bruk og komfort av bilene de selger, så vurderes Android for medieløsninger. Dette følger av den generelle trenden av at dersom det finnes en prosessor eller smartbrikke i noe, kan du sett hue i pant på at en eller annen forsøker å få den til å kjøre Android.

Lettere skall

Flere av smartmobilleverandørene lager sine egne tilpassinger, eller skall, til sine Android-løsninger. Ofte er det snakk om helt nødvendige tilpassinger - som radio-støtte og Exchange-grensesnitt som Sony-Ericsson har vektlagt. Andre ganger lages det en helt egen inngangsgrensesnitt som skal gjøre bruken enklere – og styre den, som htc gjør.

Ulempen er at disse tilleggene ofte er tunge og av og til temmelig uelegante. Med Android er mange av disse tilpassingene blitt en del av selve basis-os-et. Dermed åpner det for at skallene som kommer vil bli lettere og nyttigere.

For shopaholikere

En helt sentral del av Apple-suksessen er en velfungerende netthandelstjeneste. I iTunes er det mulig å handle tillegg til smarttelefonen på en enkel måte.

Google Music er bare starten på hva som kommer. Med over 400 000 apper og videoleie i Android Market er den største utfordringen egentlig å gjøre det enklere å kjøpe. Den utfordringen vil bli løst.

Oppdatering og nye søtsaker

Det er ventet at det vil komme en mini-oppdatering til Android 4 som skal fikse små, men merkbare feil og dropp i den første versjonen. Dette er blant annet merkbart i Nexus. Men det går rykter om at flere av funksjonene som er nevnt her, vil komme i en større oppdatering. PÅ amerikansk manér har den fått navnet «Jelly Beans». Det vil sikkert gjøre Android til en sikker vinner blant alle gottesugne.

Konkurransen fra Apple og Microsoft

Den største utfordreren mot Android vil være hva Apple får ut av årets versjon av iPhone, og når Microsoft får fart på sin Windows Phone. Microsoft kommer uansett til å klare seg, de har avtaler om betaling for svært mange lisenser som brukes i Android.

Samsung Galaxy Nexus er inne til test hos PC World Norge, og full test kommer i nummer 1-2012.

Mobilitet