IKKE FRISLIPP: Telenor vil gjerne at vi skal bruke pc-en, mobilen og nettbrettet mer når vi er utenlands. Men noe frislipp fra roaming-regimet er det ikke snakk om.

Når sprekker roaming-bobla?

KOMMENTAR: - Telenor setter ned prisene for nordmenns databruk i utlandet. Men fortsatt må vi legge bånd på vår båndbreddebruk utenlands, skriver Arne Joramo, redaktør for Telecom Revy.

Publisert Sist oppdatert

Telenor-sjefen Jon Fredrik Baksaas setter ned romingprisene. Nå skal det koste bare 200 kroner å overføre 700 MB når du reiser i EU-land, mot 1300 kroner om vi holder oss til EUs maksimalpriser.

Dette er en bra begynnelse, men neppe nok til at Baksaas får oppfylt sitt ønske om at mye mer enn 30 prosent av Telenors kunder skal bruke data i utlandet.

Hovedproblemet

Det som er hovedproblemet med roamingprisene er at databruken og netthastigheten øker i et helt annet tempo enn romingsprisene synker.

Det fører til helt nye brukervaner innenfor landets grenser. Spesielt gjelder det strømming av video som med 4G og 4G+ alt for mange er blitt både brukervennlig og bekvemt i mange sammenhenger. Selv har jeg et abonnement som gir meg 12 GB data overført per måned. I løpet av i år og neste år får jeg 4G+ som gir meg en nedlastingshastighet opp til 250 Mbit/s. I Norge finnes det også hos Banzai 100 GB-pakker for samme pris.

For å illustrere hva som her skjer kan vi nevne at med 250 Mbit/s, noe NetCom alt har demonstrert i Kristiansand, tar det omlag fire sekunder å laste ned de daglige 100 MB og under halvminuttet å fylle ukeskvoten på 700 MB. Når vi vet at strømmet video ofte fører til 1 GB nedlastet for en enkelt NetFlix-film, er det ikke vanskelig å forstå at de fleste av oss må legge bånd på vår mobile bredbåndsbruk i utlandet.  

Sluttkundens ønske er selvsagt at han ute i verden kan overføre like mye data som hjemme. Med den eksploderende videobruken mobilt, endres våre brukervaner radikalt.

Baksaas' våte drøm

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas' våte drøm er at mange flere skal bruke data utenlands -  bare 30 prosent av hans kunder i dag tør gjøre det. Med Telenors kommende nye priser for datatrafikk fra utlandet, kan du surfe og lese nettaviser med mer, men for all del unngå strømming av video – med andre ord den mest populære veksttjenesten i mobilnett.

Bare for å ta et eksempel. VGs mobilavis brukes av 1,2 millioner lesere daglig. Denne avisa er smekkfull av videosnutter. 100 MB går på et øyeblikk. En nærliggende konklusjon: Selv med Telenors nye priser kan ikke 1,2 millioner lese VG på vant måte når de er i utlandet. Brukervennlig?

I skrivende stund tikker det inne en pressemelding fra Canal Digital der de lanserer GO – 24 direktesendte TV-kanaler og tusenvis av filmer på Iphone. Slik skapes økt videobruk og nye brukervaner! Og det er i utlandet, der jeg ikke alltid har et wifi-nett for hånden, vi virkelig trenger mobil video. Hjemme går 80 prosent av mobilbruken på wifi. Her står det ikke på behov, men på kostnader.

Så vidt vi forstår Telenor prispakker i Sverige koster mine 12 GB månedlig da 29 svenske kroner for 100 MB x 12 GB = 3428 kroner. Selvsagt mye billigere enn EUs makspriser der det samme vel ville koste 22.285 kroner. Men likevel for mange kroner for en altfor liten datamengde. Men det hjelper et stykke på vei, spesielt når EU nå ser ut til å løpe fra sine intensjoner.

Ekstrem fortjeneste

Vi har tidvis blitt presentert for tall som viser ekstrem fortjeneste for operatørene på roaming – i sin tid nesten 100 prosent. Grunnleggende er det slik at det ikke nødvendigvis koster stort mer enn avtalekost å sende data til Oslo fra Geneve enn fra Tromsø til Oslo.

Tilårskomne lesere vil som meg huske tilbake til 80-tallet med en helt tilsvarende diskusjon om skyhøye utenlandspriser på fasttelefoni. Det regimet sprakk så det suste.

Som enslig svale har derfor ikke Telenor all verdens handlingsrom. Sett utenfra kan det virke som at viktigste årsak til høye roamingpriser kun eksisterer fordi all verdens mobiloperatører egentlig har funnet ut at de tjener mest på den måten.

At Telenor nå finner ut at det fører til at folk bruker data ute så lite at de kanskje tjener mer på å slippe opp, er et positivt tegn i tiden, men ikke noe frislipp.

Baksaas har makt

Hva er rimelig pris for dataoverføring fra utlandet med norsk abonnement? Vanskelig å si, men 10 prosent mer enn det koster i Norge kan kanskje være det ønskelige i en mer ideell verden? Eller kanskje noe som virkelig ville åpne slusene: 100 GB datamengde for 600 kroner nasjonalt – 50-100 kroner ekstra for tilsvarende databruk hvor som helst i verden. Garantert – dit kommer vi en dag – når roamingbobla sprekker!

Og når det svenske regimet også kommer til Norge før sommeren: Husk da for all del å ta med følgende med norsk fortegn fra www.telenor.se: «Med alla våra nya Mobilabonnemang kan du använda den inkluderade surfvolymen precis som vanligt när du är i Danmark och Norge, helt utan extra kostnad.» Oversatt til norsk skulle dette bli som følger: Med alle våre mobilabonnement kan du bruke det inkluderte surfevolumet presis som vanlig i Sverige og Danmark, helt uten ekstrakostnad».

På forhånd takk!

Og det gjør den en dag? Vi siterer Wikipedia: «GSM Association (forkortet GSMA) er en global organisasjon som forvalter interessene til GSM-mobiloperatører i hele verden. Organisasjonen har 930 nettoperatører i 222 land og territorier som medlemmer, og disse har mer enn 2,76 mrd av verdens om lag 3,5 mrd mobilbrukere som kunder.»

Styrelederen i GSMA heter Jon Fredrik Baksaas. Det slår oss at ingen organisasjon i denne verden kan være bedre egnet til å få fjernet roamingbobla. En begynnelse kunne det være at styrelederen forteller de 930 operatørene det samme som han har erfart i Telenor: Det vil lønne seg å sette ned prisene radikalt slik at folk tør ta med seg sine hjemlige brukervaner ut.

Vaklende EU

Som kjent har EU-parlamentet gått inn for at roamingregimet skal avskaffes. Egentlig skulle det komme på plass i år. Men de får det ikke om de vil. EUs medlemsland har nå sendt forslaget tilbake til parlamentet. Det europeiske råd ønsker en løsning der man i begrenset omfang kan ringe og surfe uten roamingutgifter. Ifølge Ritzau skal dette omfatte maks fem minutter med tale sju ganger i året, fem tekstmeldinger og bruk av en datamengde på fem megabyte på årsbasis.

Det er himmelvidt fra å fjerne roamingregimet. Spesielt på data er 5 GB på årsbasis en dråpe i havet. Og først i 2018 skal det altså tas en beslutning. Det kan synes som roamingregimet er atskillig mer seiglivet enn EUs politikere hadde trodd.