Nekrolog: Fast og Trolltech vil bli husket

Nekrolog: Fast og Trolltech vil bli husket

Norge har mistet to av sine tre mest spennende teknologiselskaper på under en måned. Bare Opera Software er igjen.

Det er litt vemodig at både Fast og Trolltech vandrer over i store internasjonale selskaper. I Norge er vi gode med ideer og oppstarter, men kanskje ikke like vellykket i industriell oppbygging av selskaper. I likhet med fisk, vannkraft, olje og gass er vi en råvarenasjon hva gjelder teknologi. Vi selger før råvaren er blitt et skikkelig produkt som tjener penger på det globale markedet. Finnene for eksempel, står liksom løpet litt mer ut, ikke nok med at de nærmest har merkevarebeskyttet julenissen, nå skal de også ha norske troll.

Til tross for heftige diskusjoner rundt det norske utdanningssystemet klarer vi som land å produsere smarte personer som igjen lykkes med å cashe inn sine ideer. Det å bli kjøpt opp, kan neppe kalles en direkte fiasko når Microsoft kjøper Fast Search & Transfer for 6,6 milliarder kroner og Nokia slenger 850 millioner kroner på bordet for å få Trolltech.

Eierne av Trolltech har fått godt betalt for et selskap som neppe kan kalles en økonomisk suksess i forhold til daglig drift. Tallene har alltid vært knallrøde, det samme gjelder i stor grad Fast. Men Trolltech-gründerne Håvard Nord og Eirik Chambe-Engh har i mange år vært programmeringskjendiser ut i verden. De er smarte folk som er dyktige på sine fagfelt.

Per-Morten Hoff i IKT-Norge sa nylig til Computerworld: ”Man gru-gleder seg litt. Det er artig for dem som står bak, eierne og de ansatte. Samtidig er det scary om man ikke klarer å beholde kunnskapen i Norge.”

Jeg er ikke redd for at kompetansen forsvinner ut av landet, verken når det gjelder Fast eller Trolltech. Det er ikke lett å ta humankapital ut av et land hvor det er godt å bo og lønningene er greie. Dessuten er det mange fordeler med store, trygge aktører i ryggen – det kan bidra til å få norsk teknologi ut i verden. Men det er et par usikkerhetsmomenter. Det er nok mange kloke hoder som syns det er mer spennende å jobbe for et norsk selskap i en utfordrerrolle til store internasjonale aktører. De gode teknologene sitter da tett på ledelsen som gjør de strategiske grepene. Å sitte i samme bygg som de som faktisk bestemmer må være mer motiverende enn å få strategier på e-post fra Finland eller USA.

Fast-sjef Lervik uttalte i forbindelse med oppkjøpet at de ikke skulle bli noen underbruk av den amerikanske programvaregiganten. Det er et naturlig ønske og et opplagt utsagn. Men faktum er at det er eierne som bestemmer – det gjelder også for Trolltech. Norge har således mistet to av sine tre mest spennende teknologiselskaper. Bare Opera Software er igjen, og spørsmålet er om de rekker å bygge seg opp til en solid og mektig internasjonale aktør før et større selskap slenger nok penger på bordet til at fristelsen blir for stor for Jon S. von Tetzchner og de andre eierne.

Hva Fast og Trolltech kunne blitt blir kanskje meningsløse spekulasjoner, men tenk om Google-gründerne Larry Page og Sergey Brin hadde solgt selskapet sitt for noen år tilbake. Da ville ikke Google i dag vært verdens mest innovative selskap.

LES OGSÅ: Nokia kjøper Trolltech

LES OGSÅ: Hvem tramper på min bru?

Les om:

Mobilitet