Ni ting Android gjør bedre enn iPhone

Ni ting Android gjør bedre enn iPhone

Android har kjørt for fulle mugger de siste par årene. I dag er det mange ting Android gjør bedre enn iPhone OS.

Siden Googles operativsystem Android ble lansert i 2008 har det bare gått framover.

Faktisk går det så bra at Android ikke bare matcher iPhone på funksjonalitet, men også overgår Apples telefon på mange områder.

Vi har plukket fram 9 ting som Android gjør bedre enn iPhone. Legg merke til at vi har sammenlignet med dagens iPhone-modell, og ikke den nye iPhone 4 som kommer senere i sommer.

Android kjører mange apps samtidig

Helt siden versjon 1.0 har Android vært i stand til å kjøre adskillige applikasjoner samtidig, uansett om det er systemapplikasjoner eller apps fra Android Marketplace.

Apple forsøker å hente litt inn på Android med iPhone OS 4, hvor utviklerne får tilgang til en liten liste med API-er, (Application Programming Interface,) som kan kjøre bestemte tjenester i bakgrunnen. Men det er langt opp til den multitasking som Android kan skryte av.

Dagens versjon av iPhone OS tilbyr riktignok begrenset multitasking, men kun for egne apps som Mail, iPod og Phone, som så kjører i bakgrunnen.

Androidbrukerne sitter lengre fremme i bussen, fordi de kan motta beskjeder, høre på musikk og attpåtil motta GPS-data uten at applikasjonen må være åpen.

Alt på skjermen hele tiden

En av de største fordelene med Android er muligheten til å skreddersy skjermen. Du har aktive widgets ved fingerspissen, klare og lette å få øye på. Uten å måtte starte en applikasjon først.

En widget er et grafisk element som for eksempel et vindu eller en tekstboks, som gir brukeren rask og direkte tilgang til den delen av en applikasjon som brukeren selv kan endre eller tilpasse til eget behov.

Med andre ord er en widget en visuell snarvei som skal gjøre det lettere for brukeren å kommunisere med og gjøre innstillinger i en applikasjon.

Det er widgets til stort sett alle apps i Android Marketplace, fra musikk til å sjekke værmeldingen og holde seg oppdatert på Facebook. iPhone-brukerne er derimot tvunget til å bla gjennom app-listen for å lokalisere og starte hver applikasjon.

Androids butikk er bedre

Apples App Store har riktignok mer enn 180 000 applikasjoner mot rundt 50 000 på Android Marketplace, men Android Marketplace vokser til gjengjeld så raskt at det er gode sjanser for å innhente iPhone App Store.

Dessuten har Android den store fordelen av å være et fullstendig fritt marked. Apple mottar omkring 10 000 forslag til apps i uka, men mange blir sortert vekk av ulike årsaker.

Android Marketplace er fullt og helt brukerdrevet og fullstendig uten noen form for sensur, noe som gjør mulighetene uendelige.

Bedre beskjedsystem med Android

iPhone har problemer med beskjeder. Fordi det bare finnes sprettoppvinduer, kan iPhone bare håndtere ett om gangen. Og fordi telefonen ikke behersker multitasking, må programmene være åpne for å kunne levere beskjeder.

Android har derimot en hendig beskjedlinje med et ikon for hver ventende beskjed. Beskjedlinja kan dras ned og på den måten avsløre flere detaljer om hver beskjed.

I tillegg står utviklerne fritt til å gjøre beskjeddetaljer leselige bak en låst skjerm, noe iPhone kun kan gjøre med telefonens originale applikasjoner.

Android lar deg velge telefonen selv

Apples brukere oppfordres til å tenke annerledes, men når det kommer til hardware får ikke brukerne mange valg. De kan velge farge (sort eller hvit,) og de kan velge mellom 16GB eller den dyrere 32GB-versjonen. Utover det får du iPhones 3,5 tommers 320x480 piksel skjerm, 256MB ram og en 600MHz prosessor. (Vi må nevne at hardware-spesifikasjonene for den kommende iPhone 4 er kraftig forbedret.)

Fordi Android er en åpen plattform, har produsentene frihet til å lage telefoner med forskjellig hardware som for eksempel Nexus One (med 3,7 tommers 800x480 skjerm, 512MB ram og 1GHz Snapdragon prosessor,) eller Motorola Droid, som har et ordentlig tastatur.

Du kan installere egne ROM'er på Android

iPhone kan åpnes for ikke godkjente programmer (jailbreaking) og tilføyes ytterligere funksjonalitet, som installering av apps som ikke er tilgjengelig i App Store. Men i det store og hele er opplevelsen den samme, du sitter stadig med det samme brukergrensesnittet.

Android har på sin side et stort "community" som er dedikert til å bygge spesielle ROM'er til Android-enheter.

Disse ROM'ene gir ikke bare den samme funksjonalitet som ved jailbreaking, men gir også spesialtilpasninger til telefonen. Det finnes ROM'er som gjør spesielle brukergrensesnitt brukbare fra den ene Android-baserte enheten til den andre. Andre ROM'er letter tunge operasjoner og gjør enheten hurtigere.

Brukergrensesnittet på en Android-telefon blir stadig forbedret av et stort globalt Android-fellesskap, noe som slett ikke er tilfelle med iPhone.

Bytt oppsett hurtig med Android

I de senere år har smarttelefoner fått stadig mer funksjonalitet, som WiFi, GPS, Bluetooth og så videre.

Enn så gode disse funksjonene er å ha, er de tilsvarende dårlige for batterilevetiden.

Mange funksjoner tapper batteriet, og det er en stor fordel å kunne slå funksjoner av og på ved hjelp av widgets. iPhone-brukere har ingen widgets, og er nødt til å padle rundt i innstillingsfunksjonene hver gang de vil bruke internett eller en Bluetooth-funksjon.

Noen brukere endrer systemoppsettet på sin telefon for at batteriet skal vare lenger, for eksempel ved kun å slå på WiFi eller Bluetooth når det er behov for disse funksjonene.

Android derimot, tillater bruk av widgets til å håndtere innstillingene direkte fra skjermen. For mindre brukte funksjoner som ikke har en dedikert widget, kan det likevel lages en snarvei på hovedskjermen som tar deg direkte til ønsket funksjon.

Android takler Google og sosiale nettverk

Med smarttelefoner kan vi være online hele tiden, og da er det kanskje ikke så rart at mesteparten av våre "dataliv" flytter online.

Vi har e-post for beskjeder, Flickr for bilder, Google Docs for dokumentene våre og Facebook og Twitter for vårt sosiale liv.

Android tilbyr som standard mulighet til å integrere alt dette.

Gmail-kontoen din kan synkroniseres automatisk med telefonen. Bilder du har tatt med telefonen kan automatisk lastes opp til Flickr. Telefonen kan sågar koble seg til Facebook-kontoen din og synkronisere dine telefonkontakter med dine Facebook-venner, komplett med profilbilder, e-postadresser og telefonnumre.

Alt dette klarer iPhone bare ved bruk av tredjeparts-programmer, og er ikke i nærheten av å gjøre det like elegant som Android presterer.

Android gir deg mer for pengene

Hvis du noensinne har vurdert å kjøpe en iPhone, så har du sannsynligvis lagt merke til prisen. Selv den halvgamle iPhone 3G er temmelig dyr, og den nyere 3GS er betydelig dyrere. Det kan være vanskelig å sammenligne forholdene tvers over Atlanteren, men faktum er at de fleste Android-telefoner kan fås for en brøkdel av prisen du vanligvis må ut med for en iPhone.

Artikkelen er oversatt etter en original artikkel av Klaus Krabbe hos PC World Danmark.

Les om:

Mobilitet