Nokia åpner opp Symbian

Nokia åpner opp Symbian

Første del av operativsystemet legges nå ut som åpen kildekode, i tråd med planen.

Symbian Foundation ble etablert etter at Nokia for et år siden overtok selskapet bak Symbian-plattformen, og la seg på en åpen kildekodestrategi.

Nå skal deler av kildekoden til mobiloperativsystemet frigis.

Det dreier seg om kildekoden til sikkerhetspakken til Symbian, forklarer en Symbian-utvikler ved navn Graig H. på Symbian sin sikkerhetsblogg.

- I dag har vi nådd en viktig milepæl for oss Symbian-sikkerhetsfolk og for Symbian-plattformen generelt. Kildekoden til “OS Security Package” er nå tilgjengelig under Eclipse Public License (EPL), og det er den første pakken som offisielt har blitt flyttet fra den lukkede Sybian Foundation License (SFL) til å bli open source under EPL, skriver han.

Open source-mobiler på fremmarsj

Det er omtrent et år siden at Nokia, på Symbians 10-års dag, meddelte at de ville overta Symbian. Nokia dannet Symbian Foundation, og en åpen programvareplattform. Siden den gang har de arbeidet hardt for å få prosjektet på skinner.

Blant virksomhetene som til nå har støttet opp om prosjektet, er Sony Ericsson, LG, Fujitsu, Qualcomm, Texas Instruments, NTT Docomo, Vodaphone, 3- og naturligvis Nokia.

Det nye, åpne operativsystemet er planlagt lanserert i 2010.

De vil kombinere Symbians S60-platform med UIQ-platformen, som blant annet brukes på Sony Ericssons telefoner (og bygger på Symbian) og japanske NTT DoCoMos (Mobile Oriented Applications Platform).

Mye brukt

Symbian er det mest brukte mobiloperativsystem i verden, noe som i stor grad skyldes at det ligger på alle Nokia-telefonene.

Det skal da også sies at dette ikke er det eneste open source-prosjektet på mobil-fronten. Det finnes flere mobil-Linux-styresystemer, som for eksempel Google Android som i det siste har skapt overskrifter.

Her har mobilprodsenten HTC vært med på å gi operativsystemet til Google en god start med sine Android-baserte smarttelefoner.

Også Palm sine nye Linux-baserte WebOS har imponert mange på grunn av det gjennomførte brukergrensesnittet og de Iphone-lignende navigasjonsmulighetene.

Les om:

Mobilitet