Nokia avduker nye smarttelefoner

Nokia avduker nye smarttelefoner

Nok en Nokia-sjef går av, samtidig som selskapet lanserer nye telefoner.

Tre nye smarttelefoner ble nylig offentliggjort under messen Nokia World 2010 i London. Mobilene E7, C7 og C6 følger i kjølvannet av den allerede annonserte N8. De fire nye modellene utgjør kjernen i selskapets kamp om å vinne tilbake tapte markedsandeler. Nokias nye smarttelefoner benytter alle operativsystemet Symbian 3.

- I dag begynner vår kamp for å ta tilbake ledelsen på smarttelefonmarkedet, uttalte toppsjef Niklas Savander i forbindelse med lanseringen, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Sjefene går

Avdukingen av de nye telefonene skjer samtidig med offentliggjøringen av at selskapets formann Jorma Ollila vil gå av med pensjon i 2012. Ollila har vært styreformann siden 1999, og satt som administrerende direktør i 14 år fram til 2006. Fra før har toppsjefen Olli-Pekka Kallasvuo fått sparken, og Anssi Vanjoki skal også gå av som sjef for avdelingen for mobile løsninger.

Avgangene vil trolig gi den nyansatte toppsjefen Stephen Elop friere tøyler til å lede selskapet i den retning han måtte ønske.

Tapt terreng

Selv om 34 prosent av alle mobiler som selges på verdensbasis er fra Nokia har selskapet tapt terreng til andre produsenter av smarttelefoner de siste årene. Særlig Iphone og ulike Blackberry- og Androidtelefoner har spist opp Nokias markedsandeler, og i USA er kun tre prosent av alle smarttelefoner som selges produsert av det finske selskapet.

I USA har også hypen rundt den nye N8 vært adskillig mindre enn i Europa, hvor mobilen har blitt mottatt med massiv forhåndsomtale siden offentliggjøringen i april.

Ifølge Savander har telefonen, med 3,5 tommers touchskjerm og et kamera med 12 megapixler, flest forhåndsbestillinger i Nokias historie. Prisen for en ulåst telefon antas å bli i underkant av 3000 kroner.

Nokia har også nylig gitt fri tilgang til Ovi Maps for navigasjon gjennom sine smarttelefoner, samt oppdatert Ovi Store for å åpne for nye spill og applikasjoner.

Les om:

Mobilitet