Nokia klar med Windows Phone

Nokia klar med Windows Phone

Nokia lanserte sine første Windows Phone-mobiler på Nokia World i dag.

– Nokia lanserer sine første smarttelefoner med Windows Phone, Nokia Lumia 800 og Nokia Lumia 710, og tar med dem første steg på en helt ny reise, skriver Nokia i pressemeldingen om lanseringene, som fant sted på Nokia World-messen i London.

Nokia Lumia 800 og Nokia Lumia 710 forventes til Norge i begynnelsen av 2012.

Farvel til Symbian

Som kjent har Nokia gått på en kraftig smell i smartmobil-markedet. Antall solgte Nokia-smarttelefoner gikk ned med 38 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor, og Nokia har hatt store reduksjoner i antall ansatte.

Observatører mener at den finske mobilgigantens fremtid nå henger i en tynn tråd – og den tråden heter Windows Phone 7.5. Symbian, mobil-operativsystemet som Nokia har satset så sterkt på i mange år, spås en nisjeplass i markedet i fremtiden.

Over til Windows Phone 7

I februar i år kunngjorde Nokia at selskapet ville svitsje til Microsofts Windows Phone-operativsystem for sine fremtidige smartmobiler, og nå er altså de første modellene lansert.

I tillegg til de to modellene kalt Lumia 800 og Lumia 710 har Nokia også lansert en ny serie mobiler kalt Asha.

– Av disse mobiltelefonene vil Nokia Asha 300 komme til Norge, heter det i pressemeldingen fra Nokia.

Nokia Asha 300 kombinerer en berøringsfølsom skjerm med tastatur, rask nettleser, stilig design og kommer med spillet Angry Birds ferdig installert, heter det.

Nokia Lumia 800

Toppmodellen blant de nye Windows Phone-modellene er altså Nokia Lumia 800. Den har en 3,7-tommers Amoled-skjerm med en svakt kurvete utforming og oppløsning på 800 x 480 piksler. Prosessoren har en klokkefrekvens på 1,4 GHz. Internminnet er på 16 GB. I tillegg har brukeren 25 GB gratis lagringsplass "i skyen". Mobilen har innebygd 8-megapiksel-kamera med Carl Zeiss-optikk og mulighet for HD-videoopptak. Ifølge Nokia gir batteriet nok strøm til at du kan se video i sju timer.

Prisen blir på cirka 420 euro (vel 3200 kroner) før frakt, toll og andre avgifter er lagt på. Vekten er oppgitt til 142 gram.

Nokia Lumia 710

Synes man 800-modellen er for dyr, er alternativet Nokia Lumia 710, som har fått en pris på cirka 270 euro (vel 2000 kroner). Den har omtrent samme innmat som Lumia 800, inkludert samme prosessor, men har enklere skjerm (vanlig TFT-lcd-skjerm), men med samme oppløsning som Lumia 800 på 800 x 480 piksler. Internminnet er redusert til 8 GB. Mobilen har utskiftbart deksel i flere farger. Vekten er oppgitt tli 126 gram. Lumia 700 kan spille av video i seks timer, ifølge produsenten.

Nokia Asha 300

Asha betyr "håp" på hindu, ifølge Nokia. Vi skal ikke spekulere så mye i hva slags håp Nokia har for denne telefonen, men den ser i hvert fall elegant ut, slank og med en vekt på bare 85 gram inkludert batteri.

Internminnet er på 140 MB, og i tillegg kan mobilen utstyres med MicroSD-minnekort på opptil 32 GB.

Den berøringsfølsomme skjermen er på 2,4 tommer, og Asha 300 har et innebygd 5-megapiksel-kamera og FM-radio. Prisen kommer trolig til å ligge på 85 euro (cirka 650 kroner) pluss mva. etc.

Les om:

Mobilitet