Nokia N9 kun for Telenor-kunder

Nokia N9 kun for Telenor-kunder

Meego får én sjanse til å fly med N9, og Symbian blir støttet til 2016.

Nokia kom som lovet med en smarttelefon basert på Linux-varianten Meego.

Torsdag ble telefonen demonstrert i Oslo, og flere detaljer rundt mobilstrategien kom fram. En mobil med Windows Phone 7 kommer i år, og Symbian blir støttet av Nokia fram til 2016. N9 er ikke bare et varsel om designuttrykket for smarttelefonene framover. Det er også en prøve for å se om Meego faktisk slår an som telefon-os.

- Det er ikke tatt noen beslutning om hvor vi går med Meego videre. Vi skal se og lære av erfaringene vi gjør oss med N9, sier Bjørn Egil Brekke, produktsjef i Nokia Norge, til Computerworld.

Minst mulig overlatt brukeren

Under pressemøtet var ansatte fra Nokia på plass med premodeller med ikke helt ferdige versjoner av operativsystemet. Førsteinntrykket er av en lekker, slank modell som kan minne om N8 utsatt for et kjevle. Polykarbonatplasten skal forsterke antenneegenskapene, og er støpt i ett stykke. Derfor blir det ikke mulig å bytte batteri eller øke minnekapasiteten for eieren av telefonen.

- Denne varianten av polykarbonat brukes så vidt vi vet ikke av noen andre mobilprodusenter. Ønsket om en helhetlig design gjorde at vi kuttet ut muligheten for å skifte ut batteri eller minne utenfor vårt eget service-verksted, sier Brekke.

Telefonen er uten knapper, og fingersveip skal sende brukeren tilbake til startvinduet fra alle undervinduer. Den er delt i app-er og LiveApp, app-er som er i bruk. N9 skal tåle et tilnærmet ubegrenset antall app-er i gang samtidig uten at dette skal gå ut over yteevnen. Sosiale nettverk som Facebook og Twitter skal kunne integreres i en applikasjon. Epostklienten støtter pop, imap og Exchange.

Utviklerne skal ha det gøy

Applikasjonssettet til N9 kommer til å være de mest populære app-ene fra Ovistore i første omgang. Brekke understreket også betydningen av Web-app-er i N9, noe som antyder at telefonen er tiltenkt bedrifter i sterk grad. Men Qt har også kommet med en utviklertilpassning (SDK) som skal gjøre det enkelt å porte Symbian-app-er til Meego.

- Noen app-er som allerede er utviklet i Qt og portet til Symbian, kan enkelt portes til Meego. Andre Symbian-app-er vil nok kreve litt mer arbeid av utvikleren, sier David Stone, kommunikasjonssjef i Qt.

Meego er i likhet med Android en Linux-variant. Men porting fra Android til Meego er ikke støttet av Nokia.

- Vi støtter ikke dette direkte, men Qt er i likhet med Linux åpen kildekode. Vi vil også at utviklerne våre skal ha det gøy. Om det innebærer at de vil porte applikasjoner fra Android til Meego, skal ikke Qt hindre dem i det, smiler Stone.

N9 vil komme med full gps-funksjonalitet og inkluderer også ruteforslag med kollektivtrafikk i de største byene i verden. Dette vil si Oslo i første omgang her hjemme.

Kun Telenor i Norge

Telefonen blir eksklusivt tilgjengelig fra Telenor i Norge.

- Det er ikke ordinær leveringsmodell fra land til land. Men i Norge har vi valgt å gjøre det på denne måten, sier Brekke.

Pris er ikke avgjort, men Nokia stresser at det skal være en eksklusiv telefon. Den blir neppe blant de billige. Det kan reise spørsmålet om det egentlig gir Meego en rimelig sjanse til å bli et allminnelig brukt smarttelefon-os.

- N9 markerer starten på innsatsen vi skal gjøre for å nå “den neste milliarden”, sier Brekke. Dette uttrykket Nokia bruker om satsingen på å forbli en stor aktør blant den neste milliarden av verdens befolkning som skal ha seg mobiltelefon.

Les om:

Mobilitet