- Nokia-plattformen brenner

- Nokia-plattformen brenner

Nokias toppsjef Stephen Elop slakter selskapets evne til å holde tritt med utviklingen i mobilmarkedet.

Den nye konsernsjefen Stephen Elop slakter i et notat Nokias evne til å holde tritt med utviklingen i mobilmarkedet.

I det interne notatet som er lekket til The Register og Techcrunch sammenlikner Elop markedsposisjonen til Nokia med å stå på en brennende oljeplattform i Nordsjøen.

- Vi står på en brennende plattform. Det er ikke snakk om bare en eksplosjon – det er brennhett på alle kanter, skriver Elop.

Han peker blant annet på at Apples Iphone og Google med sitt Android-operativsystem i løpet av få år har snudd fullstendig opp ned på mobilmarkedet.

- Konkurrentene våre tar ikke markedsandeler fra oss med enheter, men med hele økosystem. Det innebærer at vi må bestemme oss for å enten bygge opp eller bli del av et økosystem.

Slått av Android

Elop beskriver heten fra konkurrentene som intens, og skriver i notatet at temperaturen i mobilmarkedet har økt raskere enn forventet. Nokia-toppsjefen skryter av selskapets produktutvikling, men mener selskapet sliter med å få teknologien raskt nok ut på markedet.

- Iphone kom på markedet i 2007, og vi kan ennå ikke levere noe produkt som nærmer seg opplevelsen Apple kan levere. Android kom ut for litt over to år siden, og denne uken slo de oss på smarttelefonvolumet. Utrolig, skriver han.

I notatet beskriver Elop de tre truslene selskapet står overfor.

Selskapets Symbian- og Meego-plattformer kan ikke konkurrere i markedet for dyrere smarttelefoner. Selskapet trues av Samsung i mer modne markeder i Europa, og merker også presset fra asiatiske produsenter.

Innholdet i notatet blir blant annet av Engadget tolket som at Nokia nå er i ferd med å skifte til Android- eller Windows Phone 7-plattformen.

- Bensin på bålet

I tillegg til å tape markedsandeler og tid har Nokia gjennom de siste årene ifølge Elop også tapt kundenes interesse. I notatet spør han hvorfor selskapet har blitt hengende etter mens resten av verden har utviklet seg.

- Jeg tror ihvertfall deler av forklaringen har med holdningen vår innad i Nokia å gjøre, skriver han.

- Vi helte bensin på bålet. Jeg mener vi har manglet ansvarsfølelse og lederskapet til å stake ut riktig retning. Vi har bommet en rekke ganger, vi har ikke levert innovasjon raskt nok, og vi samarbeider ikke internt. Nokia, plattformen vår står i brann, skriver han.

Les om:

Mobilitet