Nokia saksøker Apple for iPhone

Nokia saksøker Apple for iPhone

Den finske mobilprodusenten går til sak mot Apple for brudd på patentregelverket.

I en pressemelding opplyser Nokia at de nå stevner Apple inn for retten i den amerikanske delstaten Delaware. Nokia hevder at iPhone bryter ti ulike patenter som har å gjøre med standardene for gsm, umts og wlan.

- Patentene gjelder trådløs overføring av data, stemmekoding, sikkerhet og kryptering på alle Apples iPhone-modeller siden iPhone ble lansert i 2007, heter det i pressemeldingen fra Nokia.

Ifølge Nokia er de patenterte teknikkene fundamentale for å få mobiler kompatible med standardene nevnt ovenfor.

- Grunnprinsippet i mobilindustrien er at de firmaene som bidrar til utvikling av ny teknologi, skaper seg en materiell eiendom som andre må betale for å bruke, sier juridisk direktør i Nokia, Ilkka Rahnasto.

- Apple forventes også å følge dette prinsippet. Gjennom å ikke gå med på opphavsrettslige betingelser for Nokias materielle eiendom forsøker Apple å være en gratispassasjer på Nokias innovasjoner Nokias.

Ifølge Macworlds internasjonale nyhetstjeneste har Apple foreløpig ikke kommentert søksmålet.

Ikke første gang

Nokia har investert mer enn 40 milliarder euro (nærmere 333 milliarder kroner) i forskning og utvikling de siste 20 årene. Apple har gjort stor suksess med iPhone de to siste årene og tjener penger som aldri før.

Og det er ikke første gang Apple blir saksøkt på grunn av iPhone. I november 2008 ble de saksøkt av et selskap som heter EMG Technologies, og i april i år ville Taiwan-selskapet Elan Microelectronics ha en del av kaka.

Ben Wood i analyseselskapet CCS Insight sier til nyhetsbyrået AFP at søksmålet ikke som noen overraskelse. Ifølge E24 tror Woods at Nokia kan ha forhandlet med Apple om en løsning, uten at partene har greid å bli enige. Dette bekrefter en Nokia-talsmann overfor Cnet.

Apple-analytiker Gene Munster tror Nokia kan komme til å kreve 1 til 2 prosent i royalties for hver solgte iPhone fra Apple. Ifølge Cnet tilsvarer det mellom 6 til 12 dollar per telefon, altså mellom 204 millioner til 408 millioner for de til sammen 34 millioner solgte enhetene, pluss eventuelle kostnader for brutt på patentregelverket.

Mobilitet