Nordisk kulturkræsj for Huawei

Nordisk kulturkræsj for Huawei

Kinesiske ansatte på selskapets sverigekontor jobber 80 timer i uka.

Det kinesiske telekomselskapet Huawei vokser raskt, og etablerte seg i Sverige for noen år siden.

Selskapet har tatt flere viktige kontrakter, og har nå 500 ansatte i vårt naboland. Samtidig forteller flere ansatte og tidligere ansatte om trusler og trakassering.

Nærmere 20 personer, blant annet tidligere ledere i selskapet, har fortalt om arbeidsforholdene til Sveriges Radio. Samtlige har bedt om å få være anonyme.

- Offentlige ydmykelser var en del av bedriften. To selgere ble skjelt ut foran hele staben for at de gikk tidlig for å hente barn i barnehagen. Dagen etter måtte de ha en klar powerpoint-presentasjon som forklarte hvorfor de skulle få beholde jobbene sine, sier en av dem til radioprogrammet Ekot.

- De som ble mislikt av den kinesiske ledelsen kunne omplasseres til en annen avdeling uten varsel, eller tilbys en jobb i et annet land. Dette er en måte å kvitte seg med folk som ikke lever opp til forventningene, sier en annen.

- Kulturkræsj

Fagforeningen Unionen, som lenge har prøvd å få Huawei til å skrive under på en kollektivavtale, bekrefter situasjonen overfor Sveriges Radio.

En stor del av de ansatte i Huawei i Sverige skal være kinesere med midlertidig arbeidstillatelse. Disse skal angivelig ofte jobbe til over midnatt, og Unionen skal være kjent med tilfeller der ansatte har jobbet 80-timersuker.

Ombudsmann Kari Andersson mener problemet skyldes kulturkræsj mellom kinesisk og svensk ledelse.

- Det kan være snakk om oppsigelser uten grunn, som er et krav her i Sverige. Det kan handle om at man ønsker å straffe enkeltansatte som ikke gjør det selskapet forventer av dem, sier Andersson.

- Enkelte personer har fortalt oss at ledelsen har sagt til dem at "du vet ikke hva dette selskapet er i stand til å gjøre mot deg", sier hun.

- Fornøyde ansatte

Huaweis nordiske sjef James Chen kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene.

Han forteller til Sveriges Radio at bare 15 av 500 ansatte har sluttet i selskapet i løpet av to og et halvt år. Det viser at de ansatte er fornøyd med arbeidsplassen sin, mener han.

Chen mener Huaweis ansettelseskontrakter oppfyller svenske krav.

- Når de ansatte jobber overtid får de kompensasjon i form av avspasering, sier Chen.

Han legger ikke skjul på at selskapet flytter ansatte rundt i selskapet, men sier det er en måte å gi de som ikke lykkes en sjanse et annet sted. Trusler og trakassering forekommer ifølge Chen heller ikke.

- De ansatte er selskapets største ressurs. Hvorfor skulle jeg true dem?, spør han.

Nå skal svenske immigrasjonsmyndigheter i Migrationsverket granske om Huawei har levert inn uriktige opplysninger.

Les om:

Mobilitet