NORSK: Ifølge Geodata er dette den første norske Apple Watch-appen med detaljert norsk kart.

NORSK: Ifølge Geodata er dette den første norske Apple Watch-appen med detaljert norsk kart.

Norsk Apple Watch-app viser naboens lønn

Lurer du på hvor mye naboen tjener? En norsk-utviklet Apple Watch-app kan gi deg en pekepinn.

Perspektiv er navnet på en ny Apple Watch-app som norske Geodata lanserte i sommer, men som nå blir relansert ettersom Apple Watch ikke var i salg i Norge ennå da appen var klar.

Appen er aktuell blant annet for boligsøkere som vil vite litt mer om områdene de er på visning i.

På Apple Watch, Iphone og Ipad

Som vanlig for Apple Watch-apper installerer man først appen på sin Iphone. Når man har gjort det, dukker den automatisk opp i app-samlingen på brukerens Apple Watch.

Dette er en app som er veldig enkel i bruk. Når man åpner den på sin Apple Watch, kommer det først opp en melding på klokkeskjermen om at systemet henter posisjonen man befinner seg på fra Iphone.

Når posisjonen er funnet, får man tilbud om å se et kart over området man befinner seg i. På den lille Apple Watch-skjermen er det kanskje ikke særlig informativt, men man får jo en grei oversikt over hvilket område som omfattes av den statistiske informasjonen man i neste omgang får tilgang til. I motsetning til på iPhone-appen kan man imidlertid ikke forandre kartutsnittet på Apple Watch-enheten.

Nå er selve kartet kanskje ikke så viktig, selv om Geodata i pressemeldingen legger vekt på at denne Apple Watch-appen trolig er den første med detaljerte norske kart.

Demogratiske data

Hovedinformasjonen i appen er imidlertid demografiske data om det området man befinner seg i. Med utgangspunkt i den senterposisjonen man befinner seg i, henter appen ut data fra en ramme på 500 x 500 meter. I dette området får man deretter ut informasjon om folk som bor i området.

Informasjonen er hentet inn fra Statistisk Sentralbyrå, Kartverket og Ambita (tidligere Norsk Eiendomsinformasjon). På Apple Watch-enheten kan du bla sideveis i 5-6 forskjellige skjermbilder som viser hvor mange personer det bor i det aktuelle området, hva deres gjennomsnittsinntekt og -alder er, hvor stor prosentandel som er samboere, partnere eller gift og så videre.

Kjekt når man er på visning

Målgruppene inkluderer blant annet folk som er på boligjakt og som for eksempel ønsker litt ekstra informasjon om området de er på boligvisning i.

DEMOGRAFISKE DATA: Slik vises aktuelle demografiske data på Apple Watch-skjermen.
DEMOGRAFISKE DATA: Slik vises aktuelle demografiske data på Apple Watch-skjermen.

– Vi ser stort potensial i å trekke inn flere datakilder. For eksempel kan det være interessant å se antall skole- og barnehageplasser for et gitt område. Vi ser også på muligheten for å inkludere informasjon om antall fastleger, ladestasjoner for elbil, boligpriser, utdanningsnivå og så videre. Mulighetene er mange. Vi håper at Perspektiv kan bli et nyttig verktøy i boligjakten hvor man raskt kan få et inntrykk av demografien i sitt nye nærmiljø, sier apputvikler Ivan Hjelmeland i Geodata.

Geodata har brukt godt over 100 timer på å utvikle Perspektiv-appen, som altså også er tilgjengelig for Iphone og Ipad.

Bare starten

NORSK KART: Kartinformasjon vises naturligvis mye bedre på Iphone-skjermen enn på Apple Watch.
NORSK KART: Kartinformasjon vises naturligvis mye bedre på Iphone-skjermen enn på Apple Watch.

– Perspektiv er produktet av et stort internt engasjement for å gjøre kartdata tilgjengelig for alle, på en brukervennlig og visuell måte. Dette er bare starten på et utviklingsløp internt hos oss. Det vil komme flere apper fra Geodata i tiden fremover, sier Ivan Hjelmeland.

I bruk

Macworld.no har prøvd Apple Watch-appen et par dager, og vi kan bekrefte at den stort sett virker som den skal. Vi hadde et par tilfeller der den ikke å greide å finne frem til posisjonen, og i ett tilfelle kom vi ikke videre før vi hadde resatt Iphone-en.

Appen på Iphone og Ipad er mer fleksibel enn den som kommer frem på Apple Watch-enheten. Her kan du zoome inn og ut som du vil, for eksempel helt ut til et komplett norgeskart for deretter å zoome inn på et hvilket som helst ønsket sted i Norge. Velger man for stort område, blir man bedt om å zoome litt tettere innpå.

ØKONOMI-STATUS: Når man er på visning, gir en kjapp titt på Apple Watch-skjermen informasjon om hvor godt – eller dårlig – folk i området tjener.
ØKONOMI-STATUS: Når man er på visning, gir en kjapp titt på Apple Watch-skjermen informasjon om hvor godt – eller dårlig – folk i området tjener.

Vi savner imidlertid mulighet til å søke opp områder basert på stedsnavn og synes at dette er en funksjon som bør vurderes i neste versjon av programmet.

Geodata er et norsk it-selskap som har som mål å hjelpe bedrifter med å se nye sammenhenger og å forstå nåtidens utfordringer ved hjelp av geografiske informasjonssystemer (GIS). Kundebasen omfatter både det offentlige og det private marked.

Perspektiv-appen kan lastes ned gratis fra Apples App Store.

Mobilitet