Ny mobilgigant til Norge

Ny mobilgigant til Norge

Svenske 3 svarer på Telenors storsatsing i Sverige og vil bygge ut 3g-nett i Norge, fem år etter planen.

I 2002 og 2003 tildelte Samferdselsdepartementet fire umts-lisenser for Norge. Telenor og Netcom fikk to av lisensene, mens Enitel fikk den tredje, men de gikk konkurs. Svenske 3 (Tre) fikk den fjerde. Selskapet har Wallenberg-familiens Investor og det Hong Kong-baserte teleselskapet Hutchison Whampoa på eiersiden.

I konsesjonsvilkårene til Tre står det at 30 prosent av den norske befolkningen skal ha tilgang til Tres 3g-nett innen 2009. Men foreløpig har absolutt ingen ting skjedd.

Departementet har imidlertid gitt Tre fornyet tillit med en forlengelse av lisensen. Dermed beholder selskapet sine rettigheter i to og et halvt år til. Og nå signaliserer selskapet at de mener alvor.

- Du kan si at dette er en markering. Vi går inn i Norge, sier Tre-sjef Peder Ramel til Computersweden.

Han sikter til Telenor og Tele2s beslutning om å bygge ut et nytt 4g-nett (Lte) i Sverige i 2010 med en teoretisk kapasitet på 150 Mbit/s.

Hørt det før

Men det er ikke første gangen representanter for selskapet kommet med løfter.

LES OGSÅ: Alle gode ting er ikke alltid 3

Tre har til sammen 1,3 millioner kunder i Sverige og Danmark, men altså ingen i Norge. Og spørsmålet er om Tre har økonomiske muskler til å gjennomføre en Norges-satsing.

Selskapet har tapt store penger i flere år, i bunnåret 2007 opp mot fem millioner kroner hver dag. Totalt har eierne investert 23 milliarder kroner i selskapet. Så sent som i fjerde kvartal måtte Investor inn med nye 108 millioner svenske kroner i selskapet.

Selskapet står med andre ord ikke på egen bein.

Eieren Investor gjør det tydelig i sin kvartalsrapport at tiden er moden for en norsk satsing. Men ifølge Ramel er det ikke snakk om noe fjerdegenerasjons mobilnett. Denne gang skal de ikke være først ute, men konsentrere seg om 3g.

- Vi går over til Lte når teknologien er testet og mer moden. Men vi har ennå ikke bestemt når vi går inn. Ifølge planene som Telenor og Telenor presenterte skal nettet gå opp til 150 Mbit/s. Men med hsdpa har jo man tester opp mot det nivået i dag, mener Ramel.

Les om:

Mobilitet