Omstridt nedleggelse av mobil-Flash

Omstridt nedleggelse av mobil-Flash

Adobe satser på HTML5 isteden.

Adobe meldte i går at selskapet kommer til å legge ned Flash for mobile enheter. I et blogginnlegg skriver de at de i stedet kommer til å satse fullt og helt på HTML5.

- HTML5 støttes nå på de aller fleste mobile enheter, og i noen tilfeller det eneste som fungerer på visse produkter, skriver Adobes sjef for interaktiv utvikling, Danny Winokur, i blogginnlegget..

- Det gjør HTML5 til den beste løsningen for å lage og implementere innhold for nettlesere på mobile plattformer.

11.1 den siste

Versjon 11.1 av Flash Player for Android og BlackBerry PlayBook blir dermed den aller siste versjonen av Flash for mobile enheter. Adobe lover imidlertid å by på sikkerhetsoppdateringer for denne versjonen i en overgangsperiode.

Ifølge Adobe er HTML5 ikke bare bra for selskapet, men også for kundene og hele bransjen.

- Nettvideo og spill kommer til å bruke HTML5 på både mobiltelefoner, nettbrett og pc-er. Overgangen kommer til å ta tid og det kommer ikke til å skje over natten. Det er en styrke for oss, sier David Wadhwani, som er sjef for digitale medier i Adobe, ifølge amerikanske Computerworld.

HTML5 har en stund vært et alternativ for Flash, spesielt på Apples iOS-enheter.

Apples tidligere sjef, Steve Jobs, kritiserte Adobe for at Flash var en sikkerhetsrisiko og brukte for mye batterikraft på mobile enheter. Apple valgte derfor å forby Flash på samtlige iOS-enheter, noe som førte til en ordkrig mellom de to selskapene.

Jobs skrev i april 2010 et åpent brev der han forklarte hvorfor Adobe burde satse på HTML5 i stedet. Det fikk Adobe til å se rødt, og selskapet avviste påstandene på det sterkeste. En måned etter Steve Jobs død har imidlertid Adobe mer eller mindre gitt ham rett i sine påstander.

- Innrømmelse

Ifølge Jack Gold hos analyseselskapet J. Gold Associates er Adobes avgjørelse en innrømmelse av at det har vært for vanskelig og dyrt å vedlikeholde Flash på så mange ulike mobile plattformer som Android, Blackberry og andre.

Nedleggelsen av mobil-Flash ser ut til å være godt mottatt blant brukerne, ettersom det i fremtiden ikke kommer til å kreves et spesielt tilleggsprogram for å oppleve interaktivt innhold, noe Flash krever, skriver svenske PC för Alla .

Blant utviklere er imidlertid reaksjonene blandede. Ikke alle er like begeistret.

- Det her var en dårlig avgjørelse av Adobe. De fleste innholdsleverandører av lyd og bideo er fornøyde med å bruke Flash, sier Mike Vitale hos Talkpoint Communications.

Adobes Flash-kunngjøring kom samtidig som selskapet også meldte et kutt i 750 arbeidsplasser på grunn av en kommende restrukturering, som det spekuleres i om kan ha blitt påvirket av avgjørelsen om å droppe mobil-Flash.

Forsvinner ikke foreløpig

Utviklingen av pc-versjonen av Flash Player fortsetter som før, og det er foreløpig ingenting som tyder på at Flash-plattformen forsvinner fullstendig. I hvert fall ikke ennå. IDC-analytiker Al Hilwa sier det kan se helt annerledes ut om noen år.

- Flash Player forsvinner ikke med det første. Men HTML5 er web-ens fremtid, sier han til amerikanske Computerworld.

- I desktop-segmentet er det fremdeles behov for nettlesertillegg for Flash. Jeg tror det vil fortsette til 2014 eller 2015, avhengig av hvordan Windows 8 gjør det og hvordan berøringsbaserte grensesnitt konkurrerer med tradisjonelle desktop-grensesnitt.

Les om:

Mobilitet