Opera klar med ny mini

Opera klar med ny mini

Med den nye nettleseren skal det bli enklere å surfe billig på mobilen.

Opera lager en av markedets beste nettlesere for pc. Problemet er bare at de store brukergruppene ikke har merket seg programmet, og Opera må se seg grundig slått av både Microsofts Internet Explorer og Mozillas Firefox.

LES OGSÅ: Mozilla med mobil nettleser

På mobilfronten stiller det seg litt annerledes. Her er nemlig Opera en av de virkelig store, og selskapet leverer mobile nettlesere i en rekke varianter, til de fleste mobiltelefonene på markedet.

Problemet med mange mobile nettlesere er at de sliter med å vise nettsider slik de er ment å se ut. Du må gjerne scrolle rundt for å se de forskjellige sakene, men å se hele siden i ett bilde kan du som oftest bare glemme. På vår HTC-telefon sliter både Internet Explorer og den vanlige versjonen av Opera med slike problemer.

Det er to år siden Opera kom med første utgaven av mini, og allerede nå selskapet oppe i versjon fire.

- For to år siden ga vi verden Opera Mini, fordi vi ville gi mobilbrukere muligheten til å surfe nettet uansett hvor de var. I dag er Opera Mini verdens mest populære nettleser for mobil, sier Opera-sjefen Jon von Tetzchner i en pressemelding

Nå er selskapet klar med Opera Mini 4, en enkel og liten Java-basert nettleser som fungerer med de aller fleste mobiltelefoner produsert de siste årene. Gratis å laste ned er den også.

Selskapet har regnet seg fram til at programmet på verdensbasis har cirka 26 millioner brukere som til sammen laster ned en milliard nettsider hver måned.

Vi har prøvd programmet på smarttelefonen HTC S710. Installasjonen av programmet var en rask og enkel affære. De to installasjonsfilene er på knappe 100 kilobyte totalt, og du kan enten laste direkte ned til telefonen eller til en pc.

Mange mobilprodusenter leverer også telefoner med ferdig installert Opera Mini.

Enklere, raskere og billigere

Med Mini-versjonen er de fleste problemene vi kjenner fra andre mobile nettlesere en saga blott. Den lille nettleseren viser nemlig hele nettsiden i miniatyr på mobilskjermen, omtrent slik den ser ut på en vanlig pc. Dessverre er mobilskjermer atskillig mindre enn vanlige pc-skjermer, og teksten på nettsider blir dermed uleselig. Derfor ligger det en liten zoom-funksjon i Opera Mini, som lar deg zoome inn på den delen av nettsiden du ønsker å se nærmere på.

Ikke bare gjør zoom-funksjonen det mulig å vise en helt vanlig nettside på mobiltelefonen, den gjør også surfing både raskere og billigere. Nettsidene lastes nemlig ned via Operas servere, og på veien krympes størrelsen betraktelig.

Løsningen gjør at tunge nettsider lastes ned på et par strakser, selv med bruk av edge-nettverket. Forsiden av VG Nett tok kun et par sekunder å laste ned. Dermed sparer du både tid og penger, for på mobilen avgjøres prisen av hvor mange kilobyte du laster ned. Desto færre kilobyte, desto billigere blir det.

Etter å ha surfet en god del nettsider med Mini 4 er det trygt å si at Internet Explorer nok vil bli lite brukt på vår HTC i fremtiden.

Opera Mini 4 fungerer med de aller fleste mobiltelefoner, og kan lastes ned gratis her.

LES OGSÅ: Opera 9.5 raskest i klassen

Les om:

Mobilitet