Overfylt på Mobile Trender

- Mobile enheter er ultrahett. Men nettbrett kommer ikke til å erstatte pc-en med det første.

Publisert Sist oppdatert

For de fleste vil nettbrettene være et tillegg til pc-en de benytter i dag.

Dette var et par av budskapene fra Leif-Olof Vallin, en av Gartners sjefsanalytikere, på Mobile Trender-konferansen i Oslo onsdag.

Windows Phone 7.5-lansering

Blant utstillerne som deltok fikk Microsoft stor oppmerksomhet, siden konferansen ble benyttet til den norske lanseringen av Windows Phone 7.5-operativsystemet.

Det var PC World Norge og IT Bransjen, to av tidsskriftene som utgis av mediehuset IDG, som arrangerte heldagskonferansen. Den fant sted på Radisson Blu Scandinavia Hotel.

Det store konferanseområdet i hotellets første etasje var fullpakket med konferansedeltakere – rundt 600 deltakere var forventet, over 750 meldte seg på, og arrangørene måtte til slutt sette strek for påmeldingene.

Blant målgruppene for konferansen var blant annet bedrifter som ønsket å orientere seg om mulighetene i det mobile markedet med apper, mobile løsninger, betalingsløsninger, produkter og nyheter. I tillegg var det mange fra selve it-bransjen som møtte opp.

Foruten faglig fordypning i de mange konferansesesjonene og i den store paneldebatten var det også lagt opp til underholdningsinnslag og flere pristildelinger. PC World Norges abonnenter vil finne bred dekning av konferansen i en kommende utgave av PC Worlds tilleggspublikasjon Smartworld.

Norge på mobiltoppen

Leif-Olof Vallin fra Gartner fastslo i sitt åpningsforedrag at Norge ligger på toppen når det gjelder bruk av mobile enheter – med fem prosent høyere utbredelse enn i resten av Europa.

Han påpekte blant annet at skillet mellom bruk av konsument- og bedriftseide mobiltelefoner er i ferd med å viskes ut, noe som ikke bare gir bedriftene store sikkerhetsutfordringer, men også krever omstillinger når det gjelder bedriftenes og brukernes rettigheter og plikter.

For eksempel må det stilles krav om at brukerne må sørge for sikkerhetskopiering av bedriftens data på sine private mobiler. Men her er det også mange juridiske gråsoner ute og går. Hvis en privateid mobil går i stykker når den brukes på jobben og alle data mistes, hvilke forpliktelser har da bedriften for brukerens private data som er gått tapt? Og den andre veien, naturligvis?

Vallins råd til bedriftene var å sørge for å klargjøre alle slike forhold med de ansatte på forhånd, gjerne gjennom skriftlige avtaler, og ikke komme trekkende med spissfindig juss først etter at noe er gått galt.

Symbian forsvinner

Dessuten gjennomgikk Vallin de siste trendanalysene fra Gartner. Han fastslo at Symbian i praksis vil være forsvunnet i løpet av 2013, men at bedriftene står klare til å omfavne Windows Phone 7.5 og kommende versjoner, som vil gi dem både de Office-appene og den sikkerheten de ønsker.

Uansett hvem som vinner og taper i fremtidens mobile marked, må bedriftene forberede seg på en multiplattform-fremtid, var budskapet fra Vallin.

Apple ikke ute etter verdensdominans

Dessuten vil ikke iPhone vokse like sterkt som resten av mobilbransjen i tiden som kommer, selv om iPhone vil fortsette å vokse i antall solgte enheter, påpekte Vallin.

Apple har lagt seg på svært store marginer for iPhone, 54 til 57 prosent, ifølge Gartner. Da blir man ikke markedsleder, men kan godt forbli en stor og rik aktør, fastslo Vallin. Han uttalte forøvrig at Apple ikke er ute etter verdensdominans, selv om de i praksis vil ha det når det gjelder nettbrett i overskuelig fremtid.