Pass deg for appen Syn

Pass deg for appen Syn

iPhone-appen spammer venner via Facebook.

Har du i løpet av de siste dagene fått en invitasjon på Facebook til å bruke iPhone-applikasjonen «Syn»? Da må du for all del styre unna.

Syn har ifølge beskrivelsen som formål å holde dine kontakter oppdatert med nyeste profilbilde og informasjon ved hjelp av Facebook.

Det høres i utgangspunktet ut som en kjekk ting, men applikasjonen, som koster sju kroner, sies å ha en skjult agenda.

Facebook-hull

Ifølge Side3 har appen funnet et hull i Facebooks anti-spam-system som gjør at den sender spam-meldinger til hele eller deler av din venneliste med ønske om at de også begynner å ta i bruk appen. Det gjør den uten å be om din tillatelse eller å varsle i fra.

- I går fikk jeg en melding fra en fjern venn på Facebook med takk for invitasjonen til Syn, men at han ikke helt skjønte hva det var. Da tenkte jeg «hva pokker er dette», og fant ut at den hadde sendt meldinger til store deler av kontaktlisten min, sier en bruker til Side3.

- Jeg installerte appen etter at jeg hadde fått invitasjon fra en annen venn. Jeg trodde det var noen som skulle sende meg en video eller noe slik, sier den irriterte brukeren til Side3.

Syn koster i tillegg penger, så ikke bare gir man fra seg Facebook-personopplysninger, man betaler i tillegg opphavsmennene for jobben. Applikasjonen topper for øyeblikket listen over mest populære betalapper på App Store, noe som gir ekstra grunn til å passe på. Leser man tilbakemeldingene fra brukerne, vil man fort se at det grunn til å være skeptisk.

Selger opplysningene videre?

Bak applikasjonen står et selskap som heter Falkor. Selskapet virker å være av den tvilsomme sorten, og har ikke noe navn på ansvarlige personer på sine nettsider, kun en anonym e-postadresse. De står også bak et program til pc-en som sies å gi deg flere venner på Facebook

Flere påpeker at Syn antagelig ikke gjør noe farlig med personopplysningene dine utover det å spamme andre brukere, men noen spekulerer i at det også selges videre til tredjeparter. Forhåpentligvis tar Apple grep og fjerner appen fra programbutikken sin så snart som mulig. At appen tiopper betalingslisten på tross av en gjennomsnittskarakter på 1,5 stjerne tyder for øvrig på at rangeringssystemet ikke fungerer helt optimalt.

Hvis du vil laste ned en app som synkroniserer dine kontaktliste med Facebook, er MyPhone+ for Facebook et tryggere alternativ.