Pc på en minnepinne

Pc på en minnepinne

Norsk firma vekker internasjonal oppsikt. - Aldri opplevd slik respons.

Norske FXI Technologies har laget en bitteliten pc i en usb-pinne. Maskinen, med kodenavn Cotton Candy, har en usb-kontakt i den ene enden, og en hdmi-utgang i den andre.

Cotton Candy skal nemlig være et knutepunkt for alle personlige nettskytjenester og applikasjoner, og er ment å komme i tillegg til pc, nettbrett, mobil og slikt.

- Vi tror dette er fremtiden for computing, og det skal tilhøre alle, sier Borgar Ljosland, grunnlegger og daglig leder i FXI Technologies til PC Worlds søsterpublikasjon Computerworld .

Enhver skjerm blir en pc

Alt man trenger, er litt strøm til USB-porten, og en smarttelefon eller en blåtann mus og tastatur så kan hvilken som helst skjerm med hdmi-inngang bli en liten datamaskin, inkludert tv-er og monitorer.

Den kan også plugges inn i Mac- eller pc, så får du en liten Android-maskin opp på skjermen.

- Dagens enheters funksjonalitet er ofte begrenset til størrelsen på skjermen som brukes. Vi har snudd ting opp-ned, eliminert skjermen og leverer kraften til en pc og nettet til hvilken som helst skjerm, sier Ljosland.

Basert på ARM

I midten sitter selve datamaskinen, som består av en ARM Cortex A9-prosessor med to kjerner på 1.2GHz, firekjernet ARM Mali 400 MP grafikkprosessor og 1 GB RAM.

Operativsystemet er Android, og den lille datamaskinen kan dekode og vise flere videoformater i full HD.

Prototypen kjører Android 2.3, men selskapet jobber med å ta versjonen opp til Android Ice Cream Sandwich for lansering.

En versjon med Ubuntu er også på plakaten, men Ljosland forteller at det fortsatt er detaljer rundt denne som ikke er avklart enda.

Enheten har også en minnekortleser som kan ta microsd minnekort på inntil 64 gigabyte i tillegg til støtte for trådlåst nett og Bluetooth.

Maskinen kan styres via smarttelefon eller blåtann-mus og tastatur.

Cotton Candy plugges inn i en usb-port, og Android-systemet vises i et eget vindu på skjermen. Den har heller ikke behov for mer strøm enn den får via usb-porten.

Kommer i 2012

Cotton Candy er for øyeblikket bare er på prototype-stadiet, og den skal kjøre Android 2.3. FXI planlegger også Ubuntu og virtualiseringsklient for Windows, Linux og Mac.

Foreløpig er enheten bare tilgjengelig til et lite utvalg partnere og utviklere FXI samarbeider med.

- Vi kommer til å annonsere tilgjengeligheten i begynnelsen av neste år, sier Ljosland.

Han legger til at responsen til prototypen har vært veldig positiv, og at han gleder seg til å få produktet ut til folk.

- Jeg har aldri opplevd slik respons tidligere. Alle kommentarene vi har fått har vært positive, sier Ljosland.

Prisen er ikke satt, men er forventet å ligge under 200 dollar.

Les om:

Mobilitet