Samsung størst på smartmobiler

Samsung størst på smartmobiler

Android bikker 50 prosent, og Samsung selger flest smarte håndsett.

Smarttelefonsalget i tredjekvartal er gjort opp, og dommen er klar. Samsung er i kvartalet den største smarttelefonleverandøren i verden og Anrdoids markedsandel har passert 50 prosents markedsandel for første gang, ifølge Gartner.

Androids markedsandel endte, med Samsungs hjelp, på 52,5 prosent av salget. Totalt ble det solgt 115 millioner smarttelefoner i tredje kvartal, av disse stod Samsung for 24 millioner, som gjør dem til markedsleder.

Til sammenligning stod Apple for 17 millioner, som gir dem tredjeplassen. Andreplassen er det Nokia som kupper fordi 19,5 millioner håndsett ble solgt med Symbian.

Totaloppgangen i smarttelefonsalg for kvartalet er 42 prosent. Det er en lavere vekstfrekvens enn i årets andre kvartal, Gartner mener det er en konsekvens av dagens økonomiske situasjon og det faktum at folk har holdt ut litt til med sine gamle modeller i påvente av lanseringer som Iphone 4s.

Forventer hopp fra Apple

På operativsystemfronten har Symbian, som fortsatt er hett i Øst-Europa og Midt-Østen, en markedsandel på 17 prosent. IOS har andel på 15 prosent, Research In Motion (brukt av Blackberry) har 11, mens Microsofts mobile Windows har superlave 1,5 prosent for kvartalet, et hestehode bak Samsungs eget system Bada på 2,2. Android slukte som nevnt hele 52,5 prosent som operativsystem.

Roberta Cozza fra Gartner forventer at Apple hopper opp igjen på statistikken nå som Iphone 4s er ute.

- Med Iphone 4s og lavere pris på gamle Iphone-modeller er Apple en formidabel konkurrent, mener han.

Nokia størst totalt sett

Mens Nokia må utvide porteføljen og samarbeide med Microsoft med mål om å skille seg ut fra øvrigheten for å holde koken, ifølge analytikeren, som også mener Microsoft må få på plass LTE-støtte snarest om de vil duellere med dem med tosifret markedsandel.

Nokia har inngått partnerskap med Microsoft og nedprioritert fokuset på Symbian, selv om Symbian altså fortsatt gjør det bra, og de to er derfor avhengige av tett samarbeid for begges beste.

Totalt av alle mobiltelefoner, ikke bare de smarte, ble det tredje kvartal solgt 440,5 millioner enheter, 5,6 prosent flere enn tredje kvartal i fjor. Blant disse millionene er Nokia markedsleder med 23,9 prosent, etterfulgt av Samsung på 17,8 og dernest et megahopp til tredjeplassen LG på 4,8. Apple ligger på 4. plass med 3,9.

Les om:

Mobilitet