Samsung styrker Bada etter uviss Android-fremtid

Samsung styrker Bada etter uviss Android-fremtid

Åpner Bada for alle og lager alternativ til Android.

Verdens neste største produsent av smarttelefoner, sørkoreanske Samsung, vil satse mer på sin egen plattform, Bada.

Det hevder en ikke navngitt kilde overfor den amerikanske avisen Wall Street Journal.

Samsung vil til neste år gjøre Bada-plattformen om til åpen kildekode, slik at flere kan bruke og bidra til systemet, og dermed gi Bada et boost.

Samsungs trekk kommer litt over en måned etter at Google kjøpte mobilprodusenten Motorola Mobility.

Googles kjøp av Motorola vakte en del oppsikt, ettersom Google tidligere kun har stått bak programvaren, i form av Android-plattformen. Ved oppkjøpet av Motorola er Google også blitt en mobilprodusent, og det er blitt spekulert i om Google vil gi Motorola en rekke fordeler på Android-fronten.

Minimerer risiko

Dermed risikerer produsenter som Samsung og HTC å stå i annen rekke når Google oppdaterer Android.

Produsentene kan redusere risikoen for å bli satt på sidelinjen ved å støtte flere operativsystemer. Samsung støtter også Windows Phone. Men økt satsning på Bada kan tyde på at Samsung ikke er komfortabel med kun å stole på eksterne samarbeidspartnere av operativsystemer til mobiltelefoner.

Bada er i dag en marginal plattform på smarttelefonmarkedet. Kun 1,9 prosent av alle solgte smarttelefoner benytter Bada, viser de siste tallene fra analyseselskapet Gartner.

Til sammenligning benytter 43,4 prosent av alle smarttelefoner Android-plattformen. Deriblant en lang rekke modeller fra Samsung.

Vi har tidligere testet Bada-telefoner, deriblant Samsung Wave II. Vi måtte blant annet gi trekk for at det fantes for få tilgjengelige apper. Dette kan imidlertid endre seg når Bada blir åpen kildekode. På den annen side er det mindre viktig for selskaper å utvikle apper til en plattform med så begrenset utbredelse. Nokia har til sammenligning forkastet den langt større Symbian-plattformen, på grunn av et manglende økosystem av applikasjonsutviklere.

Les vår test av Samsung Wave II her.

Les om:

Mobilitet