Skrekkblandet fryd over Trolltech-salg

Skrekkblandet fryd over Trolltech-salg

Fryd over suksessen til norske it-selskaper blandes med frykt for kunnskapstap og svak rekruttering.

Nokias kjøp av Trolltech for 850 millioner kroner er et tegn på vellykket satsing på forskning og utvikling, mener IKT-Norge. Men at Trolltech er det andre norske teknologilokomotivet som er kjøpt opp av et utenlandsk selskap i år, etter at Microsoft kjøpte Fast, møter både glede og skepsis i bransjen.

- Man gru-gleder seg litt. Det er artig for dem som står bak, eierne og de ansatte. Samtidig er det scary om man ikke klarer å beholde kunnskapen i Norge, sier generalsekretær Per-Morten Hoff i IKT-Norge til Computerworld.

LES OGSÅ: 230 millioner til Trolltech-gründerne

Abelia gleder seg over oppkjøpet, men ser også problemer med at norske it-selskaper blir solgt.

- Det er vemodig at Trolltech er det andre internasjonalt markerte it-selskapet som ender på utenlandske hender i 2008. Samtidig er det bare å håpe at forskningsmiljøene blir i Norge, og at oppkjøpet er med på å styrke det norske it-markedet, sier administrerende direktør Paul Chaffey i Abelia i en pressemelding.

Hoff er bekymret over at oppkjøpene peker på en svakhet i norsk næringspolitikk.

- I Norge er vi flinke på utviklingen av teknologien, men ikke like gode på kommersialisering. Jeg sier ikke at Fast og Trolltech ikke har lyktes, men de kunne ha lyktes enda bedre ute.

LES OGSÅ: Nokia kjøper Trolltech

IKT-Norge er fortvilet over at utdanningsinsitutsjoner som NTNU, hvor både Fast og Trolltech har vokst frem, sliter med rekrutteringen. Forutsetningen for å beholde kompetansen i Norge er å satse på høgskolene og universitetene, mener Hoff.

- Vi må være flinke på å drive forskning og utvikling, og bevilge midler til det. Det er grunn til å tro at vi vil se flere av denne typen oppkjøp i tiden fremover, og da må høgskolene og universitetene være så gode at vi klarer å holde på kompetansen, sier Hoff.

Mobilitet